972 18 34 00

Optimisme entre les grans empreses gironines

Posted by: General 27 juny 2016 : 0

Les cent empreses més grans de la província de Girona, que, juntes, van facturar 8.510 milions d’euros l’any 2014, un 2,08% més que el 2013 (la xifra de negoci millora per sisè any consecutiu), afronten el present i el futur amb optimisme, segons es desprèn del VII Estudi Girona 100, SA, elaborat per la consultora KPMG, amb la col·laboració de la Càtedra Cambra d’Empresa Familiar de la Universitat de Girona (UdG).

Estudi Girona 100 SA

L’enquesta qualitativa (que enguany l’estudi incorpora com a novetat) a empresaris i directius de les companyies amb més pes específic al territori, de les quals 83 són familiars, una dada que dóna una idea sobre quina és l’essència del teixit empresarial gironí, aflora optimisme sobre l’evolució de l’economia en el curt termini: el 58% de les empreses grans considera que la situació, per aquest 2016, és «positiva» i el 13%, «molt positiva»; el 24%, en canvi, la qualifica de «neutral» i només el 4% opina que el context és «negatiu».

Hi ha indicadors que justifiquen aquest optimisme, segons la directora de la Càtedra Cambra d’Empresa Familiar, Pilar Marquès: el 67% de les empreses afirmen que van augmentar la facturació el 2015 (vegin infografia); el 70% van incrementar la plantilla i el 64% van exportar més. La crisi, apunta Marquès, ha servit perquè les grans empreses de Girona hagin «fet els deures»: racionalització de les estructures de personal i de productes, obertura de nous mercats (a l’Àsia, a Amèrica i a l’Àfrica) i contenció generalitzada de l’endeutament.

A això, cal sumar-hi un factor que els autors de l’índex entenen «clau» per tal que les 100 empreses top encarin el futur amb garanties: l’assumpció per part dels gestors que la transformació digital ha passat de ser un desafiament a constituir una oportunitat de negoci. L’adopció d’estratègies a llarg termini; la flexibilitat i la rapidesa a l’hora de prendre les decisions; el valors compartits i l’ètica de les organitzacions i les reserves empresarials i patrimonis personals disponibles (el fons de maniobra de les empreses, la capitalització, se situa en el 45%, una dada que per a Manel Blanco, soci responsable de l’oficina de KPMG de Girona, és un indicador a tenir «en compte») apareixen com els punts forts dels 100 més grans.

Fins aquí els pros. Hi ha contres, però? La resposta que dóna l’enquesta és afirmativa: les queixes dels grans empresaris gironins són, per aquest ordre, l’excés de burocràcia (se’n lamenta el 32% dels directius); l’elevada càrrega impositiva (24%); la complexitat dels acords laborals (24%); la manca d’infraestructures (24%); l’enrevessada normativa fiscal (20%); la insuficient oferta formativa de tècnics especialitzats (17%) i, en menor mesura, l’accés al finançament (7%) i els ajuts a la inversió (5%).

Una altra de les característiques dels pesos pesants del teixit econòmic local fa referència a la millor rendibilitat que assoleixen les empreses familiars -generadores del 89% de l’ocupació en el rànquing de les 100 firmes grans-, que s’enfila fins al 4%, davant de l’1,04% que obtenen les no familiars. El cost per empleat que suporten les primeres és d’uns 6.000 euros anuals inferior.

FONT: Diari de Girona

Altres entrades

301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


openresty