972 18 34 00

Calendar

febr.
1
Dj
Curs d’especialització Aplicacions del Anàlisi Tèrmica i la Calorimetria @ Parc Científic i Tecnològic de la UdG - Edifici Giroemprèn
febr. 1 @ 9:30 – 14:30

Codi: 174.074
Tipologia: Curs d’especialització
Crèdits: 3 ECTS
Idioma: Català
Data d’inici: 2018.02.01
Data de finalització: 2018.05.15
Horari: ON LINE
Lloc de realització: Pendent de confirmar
Places: 20

 


Calirometría

T’interessa si treballes als àmbits científic o tecnològic

Informació General

A qui va dirigi:

  • A titulats universitaris dels àmbits científic o tecnològic i estudiants de grau d’últim curs.
  • A professionals amb experiència en el camp. objectius
  • Ensenyar als alumnes nous temes relacionats amb el tractament tèrmic de materials avançats (polímers, compostos, nanomaterials).
  • L’ús de l’anàlisi tèrmic en la predicció i l’anàlisi de processos industrials (seguretat, materials compostos, nanomaterials, farmàcia …).
  • Estudis cinètics i anàlisi de dades. sortides professionals – Laboratoris i centres tecnològics amb equips d’anàlisi tèrmica i calorimetria.
  • Empreses amb R+D vinculada a tractaments tèrmics.

Pla d’estudis i titulació

Pla d’estudis Aplicacions de l’anàlisi tèrmic i la calorimetria

  • Tècniques d’anàlisi tèrmica i calorimetria. Nous desenvolupaments.
  • Aplicacions en l’àmbit industrial (farmàcia, polímers, compostos, seguretat industrial).
  • Tractament i anàlisi de dades.

Titulació

  • Curs d’Especialització en Aplicacions del Anàlisi Tèrmica i la Calorimetria per la Fundació UdG: Innovació i Formació

Direcció

  • Joan Josep Suñol Martínez President de GECAT (grup especialitzat en anàlisi tèrmic i calorimetria). Editor associat de la revista Journal of Thermal Analysis and Calorimetry.

Professorat

  • Marta Fernández-García Investigadora en el centre del CSIC a tecnologia de polímers
  • Francisco Fraga López Professor de Física aplicada a la Universitat de Santiago de Compostel·la. Expresident de GECAT.
  • Ana María Mainar Professora a la Universitat de Saragossa.
  • Alexandra Muñoz Bonilla Investigadora CSIC a ciència i tecnologia de polímers.
  • Javier Rodríguez-Viejo Professor de la Universitat Autònoma de Barcelona.
  • Julià Sempere Professor a l’IQS. Expert en anàlisi de processos industrials i en seguretat.
  • Joan Josep Suñol Martínez President de GECAT (grup especialitzat en anàlisi tèrmic i calorimetria). Editor associat de la revista Journal of Thermal Analysis and Calorimetry.
  • José Urieta Professor a la Universitat de Saragossa.

* La direcció es reserva el dret de fer canvis en l’equip docent en cas que algun dels professors no pugui impartir la seva matèria, garantint el mateix nivell de qualitat i categoria professional.

Metodologia

  • Els alumnes tindran accés al material on line generat pels professors.
  • Els alumnes interactuaran amb el professorat a partir del material generat d’autoavaluació i d’avaluació.

Sistema d’avaluació

  • Sistema d’avaluació a distància.
  • Anàlisi de dades i de casos pràctics.

Finançament

  • Fundació Estatal per a la Formació en l’Ocupació – FUNDAE (anteriorment Fundació Tripartita)
  • Els treballadors d’una empresa privada, als quals aquesta pagui la matrícula, tenen la possibilitat de bonificar a través de la Fundació Estatal per a la Formació en l’Ocupació – FUNDAE (abans coneguda com a Fundació Tripartita).
  • Per gestionar aquesta bonificació heu de contactar amb el Departament de Recursos Humans de la vostra empresa.
  • Per a més informació podeu fer clic aquí

 

La informació que ofereix aquest web i els continguts tal com apareixen poden contenir errors. No ens fem responsables d'errors tipogràfics, tècnics, canvis en informació, preus, etcètera. No oferim cap tipus de garantia, implícita o explícita, sobre la informació aquí exposada, imatges, o qualsevol altre tipus de dret o llicència d'aquest acord”
abr.
19
Dj
Sessió EsadeAlumni “Vull aquesta marca! Com construir marques desitjables” @ Auditori Centre d'empreses - Parc Científic i Tecnològic de la UdG
abr. 19 @ 19:00 – 20:30

El Club Girona ESADE Alumni es complau a convidar-te a aquesta sessió del Programa de Continuïtat, titulada “Vull aquesta marca! Com construir marques desitjables, capaces de sostenir una posició de lideratge”, a càrrec d’Oriol Iglesias (Lic&MBA 98 / PhD 06), professor titular del Departament de Direcció de Màrqueting d’ESADE.

Quan desitgem una marca, ens en convertim en fervents seguidors; tendim a recomprar-la; estem disposats a pagar-ne un preu premium, i fins i tot aspirem a col·laborar-hi per cocrear nous productes o serveis. Però, com pot una marca aconseguir ser desitjable a llarg termini?

El professor Oriol Iglesias, junt amb el professor Nicholas Ind, han estat investigant als darrers anys sobre la rellevància del desig per als consumidors i sobre els principals factors impulsors de la construcció d’una marca desitjable.

Durant la seva recerca, han fet el seguiment de més de 1.200 marques de 45 categories, tant de productes com de serveis; han realitzat més de 10.000 enquestes a consumidors, i han entrevistat una trentena de directius de primer nivell internacional, com els directors globals de Màrqueting de Coca-cola i Porsche, o els consellers delegats d’Adidas i Bang & Olufsen. En aquesta conferència, el professor Iglesias explicarà la rellevància del desig a l’hora de construir una posició competitiva de lideratge, i exposarà també els sis principals factors que impulsen la construcció de marques desitjables, a partir d’alguns dels nombrosos exemples i casos pràctics que es poden trobar al seu nou llibre, que porta per títol el mateix que el d’aquesta sessió del programa de continuïtat.

Sobre Oriol Iglesias

Oriol Iglesias és professor titular del Departament de Direcció de Màrqueting d’ESADE. És membre del Comitè Executiu de la European Marketing Academy, del Comitè Científic del Special Group in Brand, Identity and Corporate Reputation de la Academy of Marketing (Regne Unit), del Consell Editorial del Journal of Brand Management (EUA) i del Comitè Científic de la Global Brand Conference. A ESADE, fou director del Departament de Direcció de Màrqueting i de l’ESADE Brand Institute, i ha col·laborat en programes de consultoria i/o docència amb Telefónica, el Banc Santander, el Deutsche Bank, Sara Lee, Carlson Wagonlit, Orange, Bassat Ogilvy, PricewaterhouseCoopers i Dade Behring, entre d’altres. De 2000 a 2007, ha estat soci i director de Wakaa Networks, una firma de consultoria especialitzada en màrqueting. Paral·lelament, ha estat també soci i director del Terrat Online, la divisió online de la productora de TV, teatre i entreteniment El Terrat. Prèviament, fou consultor sènior i després subdirector d’ATI-Markefin (consultora del sector del màrqueting de serveis). Va iniciar la activitat professional al Departament de Màrqueting de Xerox.

 

Marques

maig
2
Dj
Sessió Esade Alumni “Neurolideratge: aportació real de valor a l’organització”, a càrrec de Gina Aranas @ Auditori Centre d'empreses - Parc Científic i Tecnològic de la UdG
maig 2 @ 19:00 – 21:00

El Club ESADE Alumni Girona es complau a convidar-te a la conferència titulada ‘Neurolideratge: aportació real del valor a l’organització’, a càrrec de Gina Aran, directora d’Inginium i col·laboradora acadèmica d’ESADE.

La neurociència ofereix eines per al desenvolupament de les persones en el context d’una organització, que incideixen en els factors intel·lectuals i emocionals. Concretament, veurem com repercuteixen en la motivació, la creativitat, el lideratge dels equips i la presa de decisions.

Neurolideratge aportació real de valor a l'organització

nov.
18
Dl
Jornada “5 beneficis del màrqueting de la sostenibilitat i l’autenticitat” @ Auditori Centre d'empreses - Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona
nov. 18 @ 15:00 – 19:15

Objectius

Aprèn com millorar la qualitat i la competitivitat de la teva empresa, amb exemples clars de com pots dissenyar activitats i comunicar-les persuasivament, sense necessitat de grans pressupostos ni consultors. Adreçat a empresaris turístics i hotelers, tècnics de patrimoni, turisme i medi ambient.

Programa

  • 15.00 – Introducció. Com el màrqueting i la comunicació ens poden ajudar a tenir una empresa i un destinació més sostenibles.
  • 15.15 – Més estalvis: Com comuniquem qualitat i sostenibilitat per a que els clients ens ajudin a reduir costos.
    Aprèn a com demanar-ho educadament, ser creïble, ser honest, tenir humor.
  • 16.00 – Més vendes: Com el màrqueting de la qualitat i la sostenibilitat ens ajuda a aconseguir més clients.
    Aprèn a com ser únic, ser visible, fer que se’t trobi, ser memorable, ser compartit
  • 17.00 – Pausa-cafè
  • 17.15 – Més satisfacció: Què comuniquem per a millorar la satisfacció dels nostres clients.
    Aprèn a com fer-los sentir bé, fer servir llenguatge atractiu, explicar als clients què en treuen, fer-ho fàcil, ajudar-los a prendre decisions
  • 18.00 – Més despesa: Què comuniquem per a incrementar la despesa dels nostres clients.
    Aprèn a com fer-los sentir especials, donar-los alguna cosa a fer, millorar l’experiència, empaquetar els serveis
  • 18.30 – Més lleialtat i menys estacionalitat: Com comuniquem per a millorar la lleialtat dels clients, reduir la seva estacionalitat i fer que ens recomanin més.
    Aprèn a com fer-los conscients, preparar ofertes per l’hivern, afegir un calendari, donar-los raons per tornar i per que ens recomanin.
  • 19.00 – Accions: Què cambiarem a les empreses o destinacions com a resultat d’aquest curs?
  • 19.15 – Final

gen.
31
Dv
Slow Business Experience @ Auditori Manel Xifra Boada - Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona Emili Grahit 91- 17003 Girona
gen. 31 @ 9:00 – 14:00

Slow Business Experience, un nou concepte de conferències que donarà molta importància al networking i a fer xarxa al voltant de la moda sostenible i ètica.

Estem en un sector que està canviant i que encara necessita molts més canvis, per això, creem aquest esdeveniment per ser el punt de partida de noves iniciatives, raonaments i pràctiques que es puguin desenvolupar en la moda sostenible.

L’esdeveniment serà el 31 de gener al matí, i us esperen ponents experts en el tema que vindran expressament d’arreu del país, els podreu conèixer a ells i a tots els que hi assistiu així com a tot l’equip d’Agimod.

Esperem així poder aconseguir el que el planeta necessita des del nostre sector.

  • 09.00 – 09.30 Entrades i entreda de welcome pack
  • 09.30 – 09.45 Benvinguda de la predidenta d’Agimod, Sílvia Castelló
  • 09.45 – 10.00 Santi Mallorquí (Organic Cotton Colours)
  • 10.00 – 10.45 Mikel Feijoo (Skunfunk)
  • 10.45 – 11.00 Sylvia Calvo (Sylvia Calvo BCN)
  • 11.00 – 11.15 Cristina Sopo (The Nordic Leaves)
  • 11.15 – 11.30 Taller de Networking
  • 11.30 – 12.00 Esmorzar
  • 12.00 – 12.30 Raúl álbarez (Ghost Fishing)
  • 12.30 – 13.30 Taula rodona
    • Mons Borrel (Coshop)
    • Mikel Feijoo (Skunfunk)
    • Peté Soler (TV3)
    • Moderador: Santi Mallorquí (Organic Cotton Colours)
  • 13.30 – 14.00 Comiat i tancament de la jornada

febr.
13
Dj
Esmorzar de finançament: Així ens financem les cooperatives. El cas de Som Energia @ Auditori Centre d'empreses - Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona
febr. 13 @ 10:00 – 11:30

Les cooperatives tenen un paper molt rellevant en l’economia catalana, n’hi ha moltes i diverses, i també tenen particularitats a l’hora de finançar-se.
Durant aquesta sessió Nuri Palmada, directora financera de la cooperativa Som Energia, compartirà la seva experiència explicant com s’ha finançat el creixement de Som Energia.
Som Energia és una cooperativa de consum. Comercialitza i produeix energia d’origen renovable per a impulsar el canvi de model energètic actual.

Objectiu de l’acte

Informar-te sobre les claus del finançament de les cooperatives.

Una cooperativa, una pime , un inversor, un emprenedor o un consultor.

  • 10.00 h – Benvinguda
  • 10.05 h – Així ens financem les cooperatives. El cas de Som Energia
    • Nuri Palmada, directora financera de Som Energia
  • 10.40 h – Torn obert de paraules
  • 11.00 h – Cafè networking gentilesa de BAGI
  • 11.30 h – Fi de la sessió

febr.
27
Dj
Sessió Esade Alumni “Màrqueting 2025: reptes principals del màrqueting en un entorn de disrupció” @ Auditori Centre d'empreses - Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona
febr. 27 @ 19:00 – 21:00

El Club Girona Esade Alumni es complau a convidar-te el proper 27 de febrer, a les 19.00 h, al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona.

Com serà el futur del màrqueting als propers anys? Quins seran els reptes principals que les empreses hauran d’afrontar si no volen ser víctimes de la disrupció? En aquesta sessió del Programa de continuïtat, Oriol Iglesias, professor titular i director del Departament de Màrqueting d’Esade, ens explicarà quins són els reptes principals que les empreses i, especialment, els directius de màrqueting hauran d’afrontar als propers anys.

En un entorn de canvi disruptiu, en què els cicles tecnològics i d’innovació s’escurcen i s’acceleren, els consumidors i els inversors reclamen més responsabilitat a les empreses, les línies entre els canals online i offline es difuminen, i la intel·ligència artificial, les big data i la robòtica poden transformar dràsticament l’entorn competitiu, és fonamental tenir una visió estratègica precisa que permeti guiar la transformació que totes les organitzacions hauran d’experimentar necessàriament. En la seva ponència, el professor Iglesias parlarà de com abordar aquests reptes i proposarà un full de ruta que hauria de guiar l’estratègia de màrqueting 2025 de qualsevol organització.

Pablo Adán
Oriol Iglesias és professor titular i director del Departament de Màrqueting d’Esade i membre del board de l’Institute for Data-Driven Decisions. Ha estat director de l’Esade Brand Institute (consultora d’estratègia de marca) i director del Grup de Recerca en Marca d’Esade-URL. Ha impartit programes in-company de consultoria i/o de docència per a nombroses empreses líders globals, com Porsche, Audi, Telefónica, HP, PwC o Nestlé, entre d’altres. És membre del Comitè Científic de la Global Brand Conference i als darrers sis anys ha estat membre del Comitè Executiu de la European Marketing Academy. Les seves recerques s’han publicat en algunes de les revistes científiques de management i màrqueting més prestigioses del món. El seu darrer llibre es titula ¡Quiero esta marca! Cómo construir marcas deseables. Abans d’iniciar la seva experiència professional a Esade, entre 2000 i 2007 fou soci i director de Wakaa Networks, una empresa de consultoria especialitzada en màrqueting. Paral·lelament, ha estat soci i director del Terrat Online, la divisió online de la productora de TV, teatre i entreteniment El Terrat. També fou consultor sènior i subdirector d’ATI-Markefin (consultora del sector del màrqueting de serveis). Va iniciar l’activitat professional al Departament de Màrqueting de Xerox. 

 

nov.
3
Dc
Trobada de la Comunitat Científica Emprenedora a Girona @ Auditori Centre d'empreses - Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona
nov. 3 @ 12:00 – 13:30

El Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, el programa The Collider de MWC i la Universitat de Girona, et conviden a una nova Trobada de la Comunitat Científica Emprenedora a Girona.

La Comunitat Científica Emprenedora és un espai de connexió de persones i organitzacions que treballem al voltant de la ciència, la tecnologia i el mercat.

La Trobada 2021 presenta el cas de GoodGut, una startup rellevant a Girona. Conjuntament la Universitat de Griona, la institució amfitriona, facilitadora de projectes d’innovació, i amb Noel Alimentaria empresa no-científica però innovadora, aportarà punts de vista sobre com impulsar la emprenedoria científica i la transferència tecnològica al territori.

PROGRAMA

  • 12:00h – BENVINGUDA per part del Parc Científic i la Universitat de Girona.
  • 12:05h – PRESENTACIÓ de la Comunitat Científica Emprenedora de Catalunya: oportunitat de transferència tecnològica i de generació d’un ecosistema deep tech per a la competitivitat de les empreses.
    • David Domingo, Ecosystem Manager de The Collider
  • 12:15h – DIÀLEG AMB UNA STARTUP d’èxit de Girona: El cas de GOODGUT
    • Mariona Serra, Co-founder & CEO de GoodGut
  • 12:30h – TAULA RODONA: COM IMPULSAR L’EMPRENEDORIA CIENTÍFICA i la transferència tecnològica a Girona?
    • Modera David Domingo, Ecosystem Manager de The Collider
    • Jaume Planella, Power, R&D Innovation Director a Noel Alimentaria
    • Mariona Serra, Co-founder & CEO de GoodGut
    • Gerard Lechuga, Director Tècnic en Patronat Politecnica UdG
  • 13:00 – NETWORKING: Dinàmica interactiva de speed dating.
  • 13:25 – TANCAMENT de la sessió.

Acosta’t a empreses i a emprenedors de base científica, inspira’t, i dona’t a conèixer.

T’esperem!

Inscriu-te: https://thecollider.tech/agenda/presentacio-de-la-comunitat-cientifica-emprenedora-a-girona-2021/

 

nov.
19
Dv
Jornada networking #TECNOLOGIAxPATRIMONI @ Auditori Manel Xifra Boada - Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona
nov. 19 @ 10:00 – 12:30

El divendres 19 de novembre, en el marc de la Setmana de la Ciència 2021, el Campus Robòtica de la Universitat de Girona organitza una jornada networking per explicar i debatre conjuntament diferents tecnologies innovadores desenvolupades per grups de recerca de la Universitat de Girona (Intel·ligència Artificial, Internet de les Coses, Big Data, visió per computador, percepció 3D, robòtica mòbil i submarina) que es poden aplicar a projectes de conservació del patrimoni cultural i natural.

Els reptes que afronta la conservació del patrimoni cultural i natural són cada vegada de major magnitud i urgents. Fins ara, les tècniques tradicionals han assolit grans fites però sovint es troben amb limitacions que dificulten el seu èxit.

Durant els darrers anys s’han desenvolupat una gran diversitat de tecnologies innovadores que ha demostrat un gran potencial en diversos àmbits, com la indústria, la salut o l’exploració de l’espai però les aplicacions en el patrimoni cultural i natural són encara anecdòtiques.

A la Universitat de Girona, diversos grups de recerca són experts en tecnologies innovadores que poden ajudar a solucionar moltes problemàtiques que amenacen el patrimoni cultural i natural de Catalunya. En aquesta jornada networking podreu conèixer i interaccionar amb les investigadores i investigadors per intercanviar experiències i debatre conjuntament possibles aplicacions i solucions que poden derivar en col·laboracions i projectes.

La jornada networking #TECNOLOGIAxPATRIMONI s’adreça principalment a administracions públiques, entitats sense afany de lucre i empreses que treballen en projectes de conservació del patrimoni cultural i/o natural. També pot resultar d’interès per empreses del sector tecnològic i persones emprenedores.

El Campus Robòtica de la Universitat de Girona és una plataforma relacional amb un clar plantejament market driven, que té per objectiu principal facilitar proactivament la relació entre les empreses i institucions de l’àmbit de la robòtica i la Universitat de Girona, sobre la base del contacte a priori i la promoció i manteniment d’una relació continuada a través d’una interlocució personalitzada i única amb la Universitat de Girona.

La sessió es farà en format presencial al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona (Girona).

Programa provisional

  • 10:00 – 10:15 Benvinguda i Presentació d’InnovaGirona
  • 10:15 – 11:30 Presentacions dels Grups de Recerca
  • 11:30 – 12:00 Esmorzar networking
  • 12:00 – 12:30 h Taula rodona

Aquesta jornada networking va dirigida a administracions, entitats sense finalitat de lucre i empreses que treballen per a la conservació del patrimoni cultural i natural. També poden estar interessades empreses del sector tecnològic i emprenedors.

jul.
5
Dc
Startup Huddle a Girona @ Auditori Manel Xifra Boada - Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona
jul. 5 @ 18:00 – 20:00

Autoocupació es plau d’anunciar una emocionant oportunitat de networking i aprenentatge per a tota la comunitat empresarial de Girona. El proper 5 de juliol, a les 18h, el Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona acollirà una nova edició de Startup Huddle.

Què és exactament el Startup Huddle? Es tracta d’un espai de participació dinàmic, on dues persones emprenedores presenten els reptes als quals s’enfronten en els seus projectes i reben feedback i suport dels assistents. És una oportunitat única per a emprenedors/es, mentors/es i professionals del sector de connectar, aprendre i compartir coneixements.

A més de les presentacions, com és habitual, també tindrem un espai de networking més informal, que us permetrà establir contactes amb altres professionals i expandir la vostra xarxa de contactes en el món empresarial.

Aquesta edició de Startup Huddle se centrarà en els reptes que enfronten els emprenedors/es de Girona. Serà una oportunitat excel·lent per conèixer els desafiaments únics d’aquesta comunitat empresarial emergent i explorar maneres de superar-los de manera col·lectiva.

Per confirmar la vostra assistència, us preguem que us inscriviu en el següent enllaç. Les places són limitades, així que us recomanem que us registreu aviat per a assegurar-vos un lloc.

Si teniu qualsevol dubte o pregunta, podeu posar-vos en contacte amb nosaltres a través del correu electrònic mentoring@autoocupacio.org o trucant al 93 490 88 60. Estarem encantats d’ajudar-vos.

No us perdeu aquesta gran oportunitat de connectar amb altres professionals i aprendre de les experiències dels emprenedors/es locals. Us esperem el 5 de juliol a les 18h al Parc Científic i Tecnològic de la UdG (Edifici Narcís Monturiol, C/ Emili Grahit, 91, 17003, Girona).

 

301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


openresty