972 18 34 00

Calendar

març
20
Dl
Sessió oberta Yuzz: Ajust Solució Producte: metodologia Lean Canvas @ Aulari 3 del Centre d'empreses - Parc Científic i Tecnològic de la UdG
març 20 @ 16:30 – 19:30

El programa d’emprenedoria Yuzz (www.yuzz.org) és un programa, que busca joves d’entre 18 i 31 anys amb talent i idees de projectes amb basetecnològica, els quals rebran durant cinc mesos (de gener a maig) formació i assessorament a càrrec d’experts locals i estatals amb projecció internacional.

Aquesta sessió serà oberta al públic.

Les inscripcions estaran subjectes a disponibilitat. És imprescindible la confirmació d’assistència al correu info@aenteg.com

Ponent: Consuelo Verdú

Objectius específics de la sessió

  • L’objectiu és establir hipòtesis generals, sobre el segment de client i sobre la propostes de valor.
  • Problemes tenen perquè arribin a utilitzar el teu producte.
  • Redactar les plantilles de les entrevistes que van a fer als primers clients.

Continguts

  • Procés Customer Development i recerca del model de negoci o Customer Discovery: Passos i eines necessaris.
  • Identificació de Hipòtesi del Model.
  • Validació del problema de client.
  • Enfocament sobre la investigació social.
  • Immersió: Entendre al client en el context del problema
  • Mapes d’empatia.
  • Estranyament, Shadowing i Immersió. On i com buscar els primers earlyvangelist / adopters.
  • Entrevistes de problema.
  • Entrevistes de solució.
  • Casos pràctics d’entrevistes: Com construir la meva entrevista.

Descripció general del plantejament

Han de seleccionar les hipòtesis amb què van a començar a experimentar (aquelles de major risc) per validar o invalidar els supòsits. Cada entrevista ha de tenir un clar objecte de validació i una mètrica d’aprenentatge, és a dir, hem de saber exactament quina és la nostra hipòtesi que volem testejar i com anem extreure informació quantitativa de manera que es pugui aprendre de l’experiment, en molts casos és difícil. El coordinador ha d’assegurar que els participants estableixen una mètrica amb la qual validaran o no les seves hipòtesis després de l’experiment. Amb l’ajuda de les fitxes d’experiments

Sessions YUZZ LEAN STARTUP WEB TF

 

Consuelo Verdú
Llicenciada en Econòmiques per la UCM. Màster PDD Executive ESADE (2011), Màster en Customer Experience per l’EOI (2013-2014) i Programa superior de coaching executiu EOI (2015) Apassionada del món del client, de l’emprenedoria, de la innovació i de la docència, investiga noves idees de models de negoci creant valor en temps de canvi. Experta en Customer Experience, en gestió de projectes i en innovació empresarial. Utilitza metodologies de disseny i validació de projectes d’innovació (Design Thinking, Service Design, Customer Development i Lean Startup). És professora homologada de l’EOI i imparteix el mòdul d’innovació en models de negoci, creativitat, comunicació i presentació de projectes en els programes Iniciativa emprenedora i Creació d’empreses. A la Universitat Francisco de Vitòria imparteix l’assignatura Estratègia Empresarial a l’últim curs del grau Excellens i Organització d’Empresa en 2 ADE És mentora de validació de models de negoci en Lazarus (EOI- Fundació Caixa Rural CLM) a ESADE, Programa NEXT de Steve Blank, Learn Startup Machine ia l’escola de negocis ESCP ha estat mentora en projectes de “social innovation”. Ha realitzat tallers i conferències de creativitat i Innovació i disseny de serveis en la Fundació Repsol, Inditex, Ajuntament de San Sebastian dels Reis i Alcobendas entre molts altres. És coautor del llibre ELS2015 i ELS 2014, estat de l’emprenedoria a Espanya, escrivint el capítol de Customer experience for startups: http://els2014.com/ i Com prototipar l’experiència de client. La seva experiència bancària de 15 anys, a Bankinter i Credit Suisse, li han permès desenvolupar i dirigir projectes d’estratègia de client que ajuden a millorar l’experiència de client en la seva interacció amb la companyia reportant una major rendibilitat a la companyia. Aplica la filosofia de l’Acció, tant en la seva vida professional com en la privada, i contagia d ‘ “aquesta filosofia de vida” a les persones que l’envolten.
març
21
Dt
ITworlEdu 2017 @ Palau de Congressos de Barcelona - Fira de Barcelona
març 21 @ 8:00 – 18:00

L’ITworldEdu (www.itworldedu.cat) és un dels esdeveniments anuals de referència del sector tecnològic educatiu.
Té com a propòsit compartir les novetats tecnològiques, experiències educatives i les aplicacions innovadores de la tecnologia per facilitar que la demanda educativa i l’oferta TIC de productes i serveis de tecnologia educativa tinguin el seu punt de trobada.

A qui es dirigeixPrincipals temàtiquesActivitatsNovetats de la 9ª edició
Responsables i directius de centres educatius
­Professors/es innovadors/es en aplicacions tecnopedagògiques en l’entorn d’aula
­Empreses, start-ups i joves emprenedors en solucions tecnològiques per l’àmbit educatiu
­Responsables d’associacions, federacions i altres agrupacions educatives, prescriptors dels usos de les innovacions tecnològiques i educatives
­Alts càrrecs de les administracions públiques competents en matèria d’educació i TIC
Tendències i prospectiva del sector
Debat sobre ús de les TIC en l’aprenentatge
Continguts digitals: models i estratègies
Sessions dinamitzades amb centres educatius
Experiències internacionals
Millors pràctiques en experiències educatives en personalització de l’aprenentatge, avaluació de competències i noves formes d’organització a l’escola

Atès que, amb l’ITworldEdu, es desitja potenciar al màxim la creació de xarxes entre tots els participants i les relacions estratègiques entre empreses del sector de les TIC, l’esdeveniment ofereix les següents activitats:

Conferències plenàries, taules rodones i sessions especials amb la participació d’experts de reconegut prestigi internacional en l’àmbit educatiu i tecnològic, empreses del sector i representants de la cadena de valor educativa
Presentacions de bones pràctiques a càrrec de representants de centres educatius i de les empreses proveïdores de solucions
Presentacions de les millors experiències de la ma dels alumnes i professors
La mostra de solucions i d’innovacions tecnològiques educatives en un espai d’exhibició central propiciarà el networking i punt de contacte entre el món empresarial i el sector educatiu.

Transformació educativa
L’ITworldEdu aposta per les temàtiques i continguts que actualment estan en primera línia de debat en el sector educatiu. Enguany la transformació educativa i com les TIC afavoreixen l’ensenyament– aprenentatge seran els eixos conductors d’un congrés amb ponents de renom i nous formats i dissenys de continguts.
Participació de la indústria
En aquesta edició volem mostrar també com la indústria participarà per donar resposta a l’escola transformadora i ser partner essencial en aquest procés de transformació i de generació d’un ecosistema educatiu avançat.
Millors pràctiques a l’aula
La selecció de millors pràctiques a l’aula estarà centrada en els eixos de transformació d’acord amb les últimes tendències a nivell internacional (OCDE i UNESCO) i estaran relacionades amb la personalització de l’aprenentatge, l’avaluació de competències i les noves formes d’organitzar l’espai i el temps a l’escola.

itworldedu

Aquesta nova edició del Call for Papers pretén explicar-vos les bases per tal que les millors pràctiques educatives, amb un ús fonamentat i rellevant de les TIC, puguin ser compartides amb la resta de la comunitat educativa.

Veureu algunes diferències en la definició de les categories respecte les edicions passades. Enlloc de categoritzar els premis fent referència directa a la tecnologia, enguany les categories passen a fer referència directa a processos educatius. Tot i que el congrés té un focus evidentment tecnològic, no volem parlar només de tecnologia de forma isolada, sinó que la volem veure sempre dins el context d’un projecte, al servei d’una idea o com a palanca per a l’aprenentatge dels nostres alumnes.

Les categories són coherents amb les últimes tendències a nivell internacional, OCDE o Unesco, i també amb les propostes de participació pedagògica, com Ara és demà i Escola Nova 21.

CATEGORIA 1

Pràctiques educatives basades en la personalització de l’aprenentatge

Experiències didàctiques i pràctiques educatives d’aula amb el suport de la tecnologia fonamentades en el coneixement de com les persones aprenen. Experiències didàctiques i pràctiques educatives que permeten fomentar, entre d’altres, principalment la socialització, l’atenció individual i l’autonomia personal de l’alumnat.

CATEGORIA 2

Pràctiques educatives que treballen l’avaluació de les competències

Experiències d’aula que han executat mecanismes, recursos i estratègies d’avaluació, amb el suport de la tecnologia, per a l’orientació de l’aprenentatge amb capacitat de mesurar tot el ventall de competències implicades en una concepció holística de l’educació.

CATEGORIA 3

Noves formes d’organitzar l’espai i el temps a l’aula o a l’escola

Experiències didàctiques d’aula o d’escola i metodologies innovadores que han permès, per mitjà de la tecnologia, una millor optimització de l’organització escolar dels temps i/o de l’espai educatiu i, conseqüentment, una millora en els processos d’ensenyament-aprenentatge.

març
22
Dc
ITworlEdu 2017 @ Palau de Congressos de Barcelona - Fira de Barcelona
març 22 @ 8:00 – 18:00

L’ITworldEdu (www.itworldedu.cat) és un dels esdeveniments anuals de referència del sector tecnològic educatiu.
Té com a propòsit compartir les novetats tecnològiques, experiències educatives i les aplicacions innovadores de la tecnologia per facilitar que la demanda educativa i l’oferta TIC de productes i serveis de tecnologia educativa tinguin el seu punt de trobada.

A qui es dirigeixPrincipals temàtiquesActivitatsNovetats de la 9ª edició
Responsables i directius de centres educatius
­Professors/es innovadors/es en aplicacions tecnopedagògiques en l’entorn d’aula
­Empreses, start-ups i joves emprenedors en solucions tecnològiques per l’àmbit educatiu
­Responsables d’associacions, federacions i altres agrupacions educatives, prescriptors dels usos de les innovacions tecnològiques i educatives
­Alts càrrecs de les administracions públiques competents en matèria d’educació i TIC
Tendències i prospectiva del sector
Debat sobre ús de les TIC en l’aprenentatge
Continguts digitals: models i estratègies
Sessions dinamitzades amb centres educatius
Experiències internacionals
Millors pràctiques en experiències educatives en personalització de l’aprenentatge, avaluació de competències i noves formes d’organització a l’escola

Atès que, amb l’ITworldEdu, es desitja potenciar al màxim la creació de xarxes entre tots els participants i les relacions estratègiques entre empreses del sector de les TIC, l’esdeveniment ofereix les següents activitats:

Conferències plenàries, taules rodones i sessions especials amb la participació d’experts de reconegut prestigi internacional en l’àmbit educatiu i tecnològic, empreses del sector i representants de la cadena de valor educativa
Presentacions de bones pràctiques a càrrec de representants de centres educatius i de les empreses proveïdores de solucions
Presentacions de les millors experiències de la ma dels alumnes i professors
La mostra de solucions i d’innovacions tecnològiques educatives en un espai d’exhibició central propiciarà el networking i punt de contacte entre el món empresarial i el sector educatiu.

Transformació educativa
L’ITworldEdu aposta per les temàtiques i continguts que actualment estan en primera línia de debat en el sector educatiu. Enguany la transformació educativa i com les TIC afavoreixen l’ensenyament– aprenentatge seran els eixos conductors d’un congrés amb ponents de renom i nous formats i dissenys de continguts.
Participació de la indústria
En aquesta edició volem mostrar també com la indústria participarà per donar resposta a l’escola transformadora i ser partner essencial en aquest procés de transformació i de generació d’un ecosistema educatiu avançat.
Millors pràctiques a l’aula
La selecció de millors pràctiques a l’aula estarà centrada en els eixos de transformació d’acord amb les últimes tendències a nivell internacional (OCDE i UNESCO) i estaran relacionades amb la personalització de l’aprenentatge, l’avaluació de competències i les noves formes d’organitzar l’espai i el temps a l’escola.

itworldedu

Aquesta nova edició del Call for Papers pretén explicar-vos les bases per tal que les millors pràctiques educatives, amb un ús fonamentat i rellevant de les TIC, puguin ser compartides amb la resta de la comunitat educativa.

Veureu algunes diferències en la definició de les categories respecte les edicions passades. Enlloc de categoritzar els premis fent referència directa a la tecnologia, enguany les categories passen a fer referència directa a processos educatius. Tot i que el congrés té un focus evidentment tecnològic, no volem parlar només de tecnologia de forma isolada, sinó que la volem veure sempre dins el context d’un projecte, al servei d’una idea o com a palanca per a l’aprenentatge dels nostres alumnes.

Les categories són coherents amb les últimes tendències a nivell internacional, OCDE o Unesco, i també amb les propostes de participació pedagògica, com Ara és demà i Escola Nova 21.

CATEGORIA 1

Pràctiques educatives basades en la personalització de l’aprenentatge

Experiències didàctiques i pràctiques educatives d’aula amb el suport de la tecnologia fonamentades en el coneixement de com les persones aprenen. Experiències didàctiques i pràctiques educatives que permeten fomentar, entre d’altres, principalment la socialització, l’atenció individual i l’autonomia personal de l’alumnat.

CATEGORIA 2

Pràctiques educatives que treballen l’avaluació de les competències

Experiències d’aula que han executat mecanismes, recursos i estratègies d’avaluació, amb el suport de la tecnologia, per a l’orientació de l’aprenentatge amb capacitat de mesurar tot el ventall de competències implicades en una concepció holística de l’educació.

CATEGORIA 3

Noves formes d’organitzar l’espai i el temps a l’aula o a l’escola

Experiències didàctiques d’aula o d’escola i metodologies innovadores que han permès, per mitjà de la tecnologia, una millor optimització de l’organització escolar dels temps i/o de l’espai educatiu i, conseqüentment, una millora en els processos d’ensenyament-aprenentatge.

abr.
27
Dj
Seminari “Anàlisi de les ERC grants: per què les donen, qui les aconsegueix, i com són els projectes” @ Sala d'actes de l'edifici ICRA - Parc Científic i Tecnològic de la UdG
abr. 27 @ 12:00 – 14:00

Les ERC grants estan considerades una de les convocatòries de finançament de la recerca més dures d’aconseguir. El premi però és sucós. Un finançament generós durant un període llarg de temps i un segell d’excel·lència que permeti als investigadors que les aconsegueixen entrar en les elits europees. En aquesta xerrada coneixerem quin són els criteris de l’European Research Council per donar aquestes subvencions a la recerca d’excel·lència. Analitzarem la seva especificitat i intentarem comprendre quina és la veritable clau de l’èxit per aconseguir-les. Habitualment es considera que la clau és el CV de l’investigador però en aquesta xerrada intentarem demostrar que encara que és un factor important no és el factor més rellevant. Esbrinarem també com més enllà del talent individual, la socio-política científica del lloc i la institució on treballa l’investigador poden ser també elements clau per tenir èxit.

Ponent: Miquel Angel Rodriguez Arias- Fundraiser and Project Manager en el Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC)

Short CV:
Miquel Angel Rodríguez Arias és en l’actualitat “Fundraiser” i “Project Manager” al Departament d’Oceanografia Física i Tecnològica de l’ICM. Amb 20 anys d’experiència en el món de la recerca dels quals només els quatre primers amb perfil investigador, ha tocat al llarg de la seva carrera professional temes tan diversos com la gestió administrativa i de projectes, la captació de fons i de talent, la direcció d’equips i les relacions laborals, les estratègies institucionals i la visibilitat corporativa.

Jornada-ERC-ICRA-tf

maig
17
Dc
Sessió informativa del Màster en Direcció i Gestió d’empreses (MBA) de la UdG @ Aula MBA - Edifici Narcís Monturiol
maig 17 @ 19:00 – 20:00

Sessions informatives: dimecres 17 de maig, 12 de juliol i 13 de setembre a les 19 h a la Sala MBA de l’Edifici Narcís Monturiol del Parc Científic i Tecnològic de la UdG i dimarts 20 de juny a les 19 h a l’aulari 1 de l’Edifici Giroemprèn del Parc  Científic i Tecnològic de la UdG.
Preguem confirmació d’assistència a: udgmba.direccio@udg.edu

El Màster en Direcció i Gestió d’Empreses de la UdG (Master in Business Administration) ha assolit 32 edicions; hi han passat més de 600 professionals de les comarques gironines en els darrers anys i s’ha convertit en una excel·lent oportunitat per formar-se a Girona, amb horaris compatibles amb les activitats professionals, que permet aportar una formació directiva transversal, amb rigor i coneixement de darrera generació durant un any. Al llarg dels cursos hem desenvolupat un màster per impulsar la iniciativa empresarial i la motivació necessària per assolir nous èxits professionals i que forma els nous directius que han de liderar els reptes de canvi en els entorns complexos de l’empresa. Un màster amb una visió clarament enfocada a la pràctica (utilitza la metodologialearning by doing), al treball a partir de l’anàlisi de casos reals, als exercicis que simulen situacions de moltes PIME i grans empreses líders dels seus sectors, i que culmina amb la preparació d’un pla d’empresa.

És un MBA dissenyat tant per aquells professionals que volen adquirir una major transversalitat en la visió empresarial que tenen actualment des dels seus llocs de treball o departaments on han desenvolupat la seva carrera professional, com per aquells que volen desenvolupar noves habilitats per progressar dintre de l’empresa o en la cerca de noves oportunitats, i, en general, millorar la seva ocupabilitat actual i futura gràcies a l’atractiu que té un estudi de màster com aquest. Per això aquest màster s’adreça a professionals amb experiència que se situen en llocs clau de futur de les empreses i que necessiten depassar el llindar del coneixement de les funcions i habilitats per a la gestió i administració en entorns empresarials competitius. Al llarg d’aquestes 32 edicions també hi han participat amb èxit professionals que volen iniciar nous projectes d’emprenedoria i aquells que hauran de gestionar i dirigir l’empresa familiar i que necessiten la millor formació per encarar aquest repte professional.

L’MBA de la UdG està estretament lligat a la nova economia, s’imparteix en les millors instal·lacions del Parc científic i tecnològic de la UdG, i compta amb professors provinents de les escoles de negoci més prestigioses del país, empresaris i professionals amb experiència en el món de la consultoria. Aquest Màster ha teixit un ampli ventall de relacions en el territori, començant per la seva pròpia associació d’exalumnes, que realitza activitats per a professionals i que permet mantenir contactes amb directius i professionals de les nostres comarques. Col·labora així mateix amb la Càtedra d’Empresa Familiar, ja que som conscients que és una realitat rellevant i que cal tenir en compte en el nostre entorn, i amb l’Associació d’Empreses de Noves Tecnologies de Girona (AENTEG).

OBJECTIUS
  • Preparar potencialment al professional per accedir a la direcció general i dirigir la seva pròpia empresa.
  • Oferir una visió integral i completa de la direcció de l’empresa avui, en l’actual context econòmic, internacionalitzat i canviant, sense oblidar el lligam amb l’entorn de les comarques gironines i català, i un enfocament particular a la PIME.
  • Aportar capacitat de lideratge, desenvolupament professional i competències directives clau: creativitat, innovació, iniciativa per a la presa de decisions, treball en grup i direcció d’equips.
  • Traslladar les eines per comprendre l’entorn competitiu empresarial d’una manera pràctica i per crear nous models de negoci adaptats en aquest nou context. Adquirir els coneixements necessaris en àmbits com l’estratègia, la innovació, el màrqueting, la gestió econòmica i financera de l’empresa, les operacions o la internacionalització, entre molts altres.
  • Compartir valors imprescindibles en el desenvolupament d’un professional, des de la responsabilitat social de l’empresa, fins als valors necessaris per desenvolupar-se en qualsevol equip humà.
A QUI S’ADREÇA
  • A professionals amb una carrera professional consolidada en un càrrec de gestió que vulguin adquirir aquelles competències necessàries per treballar en l’àmbit de les activitats relacionades amb l’administració i la gestió d’empreses. Experiència professional mínima de cinc anys.
  • A responsables d’empreses familiars que hagin d’assumir la seva gestió o emprenedors que vulguin desenvolupar les competències per dur a terme la seva idea de negoci.

De l’experiència de les anteriors edicions podem dir que el perfil mitjà que participa en el Màster és el d’un professional amb més de 30 anys i que en l’actualitat ocupa càrrecs intermedis, directius o de gestió de projectes en empreses gironines de tots els sectors.

jul.
12
Dc
Sessió informativa del Màster en Direcció i Gestió d’empreses (MBA) de la UdG @ Aula MBA - Edifici Narcís Monturiol
jul. 12 @ 19:00 – 20:00

Sessions informatives: dimecres 17 de maig, 12 de juliol i 13 de setembre a les 19 h a la Sala MBA de l’Edifici Narcís Monturiol del Parc Científic i Tecnològic de la UdG i dimarts 20 de juny a les 19 h a l’aulari 1 de l’Edifici Giroemprèn del Parc  Científic i Tecnològic de la UdG.
Preguem confirmació d’assistència a: udgmba.direccio@udg.edu

El Màster en Direcció i Gestió d’Empreses de la UdG (Master in Business Administration) ha assolit 32 edicions; hi han passat més de 600 professionals de les comarques gironines en els darrers anys i s’ha convertit en una excel·lent oportunitat per formar-se a Girona, amb horaris compatibles amb les activitats professionals, que permet aportar una formació directiva transversal, amb rigor i coneixement de darrera generació durant un any. Al llarg dels cursos hem desenvolupat un màster per impulsar la iniciativa empresarial i la motivació necessària per assolir nous èxits professionals i que forma els nous directius que han de liderar els reptes de canvi en els entorns complexos de l’empresa. Un màster amb una visió clarament enfocada a la pràctica (utilitza la metodologialearning by doing), al treball a partir de l’anàlisi de casos reals, als exercicis que simulen situacions de moltes PIME i grans empreses líders dels seus sectors, i que culmina amb la preparació d’un pla d’empresa.

És un MBA dissenyat tant per aquells professionals que volen adquirir una major transversalitat en la visió empresarial que tenen actualment des dels seus llocs de treball o departaments on han desenvolupat la seva carrera professional, com per aquells que volen desenvolupar noves habilitats per progressar dintre de l’empresa o en la cerca de noves oportunitats, i, en general, millorar la seva ocupabilitat actual i futura gràcies a l’atractiu que té un estudi de màster com aquest. Per això aquest màster s’adreça a professionals amb experiència que se situen en llocs clau de futur de les empreses i que necessiten depassar el llindar del coneixement de les funcions i habilitats per a la gestió i administració en entorns empresarials competitius. Al llarg d’aquestes 32 edicions també hi han participat amb èxit professionals que volen iniciar nous projectes d’emprenedoria i aquells que hauran de gestionar i dirigir l’empresa familiar i que necessiten la millor formació per encarar aquest repte professional.

L’MBA de la UdG està estretament lligat a la nova economia, s’imparteix en les millors instal·lacions del Parc científic i tecnològic de la UdG, i compta amb professors provinents de les escoles de negoci més prestigioses del país, empresaris i professionals amb experiència en el món de la consultoria. Aquest Màster ha teixit un ampli ventall de relacions en el territori, començant per la seva pròpia associació d’exalumnes, que realitza activitats per a professionals i que permet mantenir contactes amb directius i professionals de les nostres comarques. Col·labora així mateix amb la Càtedra d’Empresa Familiar, ja que som conscients que és una realitat rellevant i que cal tenir en compte en el nostre entorn, i amb l’Associació d’Empreses de Noves Tecnologies de Girona (AENTEG).

OBJECTIUS
  • Preparar potencialment al professional per accedir a la direcció general i dirigir la seva pròpia empresa.
  • Oferir una visió integral i completa de la direcció de l’empresa avui, en l’actual context econòmic, internacionalitzat i canviant, sense oblidar el lligam amb l’entorn de les comarques gironines i català, i un enfocament particular a la PIME.
  • Aportar capacitat de lideratge, desenvolupament professional i competències directives clau: creativitat, innovació, iniciativa per a la presa de decisions, treball en grup i direcció d’equips.
  • Traslladar les eines per comprendre l’entorn competitiu empresarial d’una manera pràctica i per crear nous models de negoci adaptats en aquest nou context. Adquirir els coneixements necessaris en àmbits com l’estratègia, la innovació, el màrqueting, la gestió econòmica i financera de l’empresa, les operacions o la internacionalització, entre molts altres.
  • Compartir valors imprescindibles en el desenvolupament d’un professional, des de la responsabilitat social de l’empresa, fins als valors necessaris per desenvolupar-se en qualsevol equip humà.
A QUI S’ADREÇA
  • A professionals amb una carrera professional consolidada en un càrrec de gestió que vulguin adquirir aquelles competències necessàries per treballar en l’àmbit de les activitats relacionades amb l’administració i la gestió d’empreses. Experiència professional mínima de cinc anys.
  • A responsables d’empreses familiars que hagin d’assumir la seva gestió o emprenedors que vulguin desenvolupar les competències per dur a terme la seva idea de negoci.

De l’experiència de les anteriors edicions podem dir que el perfil mitjà que participa en el Màster és el d’un professional amb més de 30 anys i que en l’actualitat ocupa càrrecs intermedis, directius o de gestió de projectes en empreses gironines de tots els sectors.

set.
13
Dc
Sessió informativa del Màster en Direcció i Gestió d’empreses (MBA) de la UdG @ Aula MBA - Edifici Narcís Monturiol
set. 13 @ 19:00 – 20:00

Sessions informatives: dimecres 17 de maig, 12 de juliol i 13 de setembre a les 19 h a la Sala MBA de l’Edifici Narcís Monturiol del Parc Científic i Tecnològic de la UdG i dimarts 20 de juny a les 19 h a l’aulari 1 de l’Edifici Giroemprèn del Parc  Científic i Tecnològic de la UdG.
Preguem confirmació d’assistència a: udgmba.direccio@udg.edu

El Màster en Direcció i Gestió d’Empreses de la UdG (Master in Business Administration) ha assolit 32 edicions; hi han passat més de 600 professionals de les comarques gironines en els darrers anys i s’ha convertit en una excel·lent oportunitat per formar-se a Girona, amb horaris compatibles amb les activitats professionals, que permet aportar una formació directiva transversal, amb rigor i coneixement de darrera generació durant un any. Al llarg dels cursos hem desenvolupat un màster per impulsar la iniciativa empresarial i la motivació necessària per assolir nous èxits professionals i que forma els nous directius que han de liderar els reptes de canvi en els entorns complexos de l’empresa. Un màster amb una visió clarament enfocada a la pràctica (utilitza la metodologialearning by doing), al treball a partir de l’anàlisi de casos reals, als exercicis que simulen situacions de moltes PIME i grans empreses líders dels seus sectors, i que culmina amb la preparació d’un pla d’empresa.

És un MBA dissenyat tant per aquells professionals que volen adquirir una major transversalitat en la visió empresarial que tenen actualment des dels seus llocs de treball o departaments on han desenvolupat la seva carrera professional, com per aquells que volen desenvolupar noves habilitats per progressar dintre de l’empresa o en la cerca de noves oportunitats, i, en general, millorar la seva ocupabilitat actual i futura gràcies a l’atractiu que té un estudi de màster com aquest. Per això aquest màster s’adreça a professionals amb experiència que se situen en llocs clau de futur de les empreses i que necessiten depassar el llindar del coneixement de les funcions i habilitats per a la gestió i administració en entorns empresarials competitius. Al llarg d’aquestes 32 edicions també hi han participat amb èxit professionals que volen iniciar nous projectes d’emprenedoria i aquells que hauran de gestionar i dirigir l’empresa familiar i que necessiten la millor formació per encarar aquest repte professional.

L’MBA de la UdG està estretament lligat a la nova economia, s’imparteix en les millors instal·lacions del Parc científic i tecnològic de la UdG, i compta amb professors provinents de les escoles de negoci més prestigioses del país, empresaris i professionals amb experiència en el món de la consultoria. Aquest Màster ha teixit un ampli ventall de relacions en el territori, començant per la seva pròpia associació d’exalumnes, que realitza activitats per a professionals i que permet mantenir contactes amb directius i professionals de les nostres comarques. Col·labora així mateix amb la Càtedra d’Empresa Familiar, ja que som conscients que és una realitat rellevant i que cal tenir en compte en el nostre entorn, i amb l’Associació d’Empreses de Noves Tecnologies de Girona (AENTEG).

OBJECTIUS
  • Preparar potencialment al professional per accedir a la direcció general i dirigir la seva pròpia empresa.
  • Oferir una visió integral i completa de la direcció de l’empresa avui, en l’actual context econòmic, internacionalitzat i canviant, sense oblidar el lligam amb l’entorn de les comarques gironines i català, i un enfocament particular a la PIME.
  • Aportar capacitat de lideratge, desenvolupament professional i competències directives clau: creativitat, innovació, iniciativa per a la presa de decisions, treball en grup i direcció d’equips.
  • Traslladar les eines per comprendre l’entorn competitiu empresarial d’una manera pràctica i per crear nous models de negoci adaptats en aquest nou context. Adquirir els coneixements necessaris en àmbits com l’estratègia, la innovació, el màrqueting, la gestió econòmica i financera de l’empresa, les operacions o la internacionalització, entre molts altres.
  • Compartir valors imprescindibles en el desenvolupament d’un professional, des de la responsabilitat social de l’empresa, fins als valors necessaris per desenvolupar-se en qualsevol equip humà.
A QUI S’ADREÇA
  • A professionals amb una carrera professional consolidada en un càrrec de gestió que vulguin adquirir aquelles competències necessàries per treballar en l’àmbit de les activitats relacionades amb l’administració i la gestió d’empreses. Experiència professional mínima de cinc anys.
  • A responsables d’empreses familiars que hagin d’assumir la seva gestió o emprenedors que vulguin desenvolupar les competències per dur a terme la seva idea de negoci.

De l’experiència de les anteriors edicions podem dir que el perfil mitjà que participa en el Màster és el d’un professional amb més de 30 anys i que en l’actualitat ocupa càrrecs intermedis, directius o de gestió de projectes en empreses gironines de tots els sectors.

gen.
18
Dj
Claus i Habilitats per Tenir una Ment Guanyadora (Mindset) @ Parc Científic i Tecnològic de la UdG - Edifici Giroemprèn
gen. 18 @ 18:00 – 18:00

Codi: 174079
Tipologia: Curs d’especialització
Crèdits: 2 ECTS
Idioma: Català
Data d’inici: 18/04/2018
Data de finalització: 16/05/2018
Horari: Dimecres de 9.30 a 13.30 h
Lloc de realització: Parc Científic i Tecnològic de la UdG
Places: 16


Claus i Habilitats per Tenir una Ment Guanyadora (Mindset)

Aprèn a modificar aspectes de la teva carrera professional per equilibrar-la amb la teva vida personal

Raons per fer el curs

  • No n’hi ha prou amb tenir un bon expedient acadèmic per trobar la feina que vols o per crear una empresa.
  • La mentalitat ho és tot en la prosperitat professional i en la construcció d’un negoci.
  • Hem de ser la millor versió de nosaltres mateixos per aconseguir l’èxit.

Informació bàsica
A qui s’ adreça

  • Si et sents encallat o frustrat a la feina o el teu negoci i no et sents del tot realitzat amb allò que fas.
  • Si vols modificar aspectes de la teva carrera professional per equilibrar-la amb la teva vida personal.
  • Si vols ser més productiu i organitzat.
  • Si necessites una guia per saber com hi has d’arribar.

Requisits d’admissió

  • Batxillerat.
  • Cal que els assistents disposin d’ordinador i de connexió al Moddle.
  • Coneixements d’usuari d’Internet.
  • És necessari entendre el català.
  • El curs admet persones sense titulació universitària

Presentació

  • Com és el teu dia a dia ideal? I el real? En què es diferencien?
  • Potser passes massa hores treballant, però, finalment, no acaben sent productives? Tens temps de menjar de forma equilibrada i fer exercici? De passar temps amb la família i gaudir de les teves aficions?
  • Vols aconseguir una vida professional amb èxit i que sigui compatible amb la teva vida personal?

Objectius

  • Tant se val si tens una feina o ets emprenedor, o a què et dediquis, perquè tots podem adoptar hàbits nous que ens permetin aconseguir un èxit professional que vagi de la mà de la nostra vida personal.
  • Aprèn a aconseguir els objectius que et proposis, a organitzar el temps de la manera més productiva, a trobar temps per cuidar-te i per fer tot allò que tens al cap.
  • Descobreix que, per aconseguir la vida que vols, no fa falta patir ni treballar infinites hores i amb estrès.
    Sortides professionals
  • Aquest curs d’especialització pretén ser una eina motivacional per fomentar habilitats i hàbits que permetin a qualsevol professional —emprenedor, comercial, empresari, venedor, polític, professor, etc.— aconseguir un èxit professional saludable, és a dir, compatible amb la seva vida personal.
    Pla d’estudis

Mindset

  • MÒDUL 1: La base per trobar la teva professió ideal
    • Troba la teva passió i viu-la. Els ingredients de la teva passió ideal.
    • El teu estil de vida ha de ser la teva brúixola.
    • Com recuperar la teva essència.
    • Aprendre a nedar en l’abundància.
    • Com evitar l’estrès i l’ansietat de la feina per fomentar la creativitat i la productivitat.
    • Objectius a curt i llarg termini.
    • Pensar en gran, no ens posem frens.?
  • MÒDUL 2: Com et poden canviar el dia els minuts després de despertar-te
    • Grans idees per començar bé el dia.
    • Claus per a la productivitat.Estratègies per reservar energia i per prioritzar les diverses tasques.
    • El final de la procrastinació.
    • Sistemes i protocols.
  • MÒDUL 3: La productivitat i la creativitat
    • Estratègies per potenciar la creativitat i la cerca de solucions.
    • Acceptació dels problemes i el seu aprenentatge.
    • Sortir de la zona de confort.
    • Detecció de les pors paralitzants.
    • Eines de gestió del canvi.??
  • MÒDUL 4: Com podem aconseguir el màxim potencial?
  • MÒDUL 6: Escanegem la nostra empresa
    • Manteniment de la concentració.
    • Estratègies per evitar l’avorriment.
    • Alimentació a la feina.
    • La importància d’hidratar-se.
  • MÒDUL 5: Trenquem el tabú dels diners?
    • El mereixement dels diners.Com posem preu als nostres serveis?
    • Com donar valor?
    • La nostra relació amb les vendes.
    • Agraïment.
    • Trobar la nostra veta de mercat.
    • Benchmark i estudi del mercat i de la competència.
    • Descobreix el teu valor diferencial i comunica’l.
    • Digerir bé les crítiques i els fracassos.
    • Com gestionar la nostra reputació professional.
  • MÒDUL 7: Desmuntar mites professionals
    • Mite 1: La comunicació i el màrqueting són una despesa, no una inversió.
    • Mite 2: El màrqueting ha de ser ferotge, no pot ser ètic ni conscient.
    • Mite 3: Els negocis, cal pensar-los no només amb el cap.
    • Mite 4: Els professionals són egoistes, no comparteixen informació.
    • Mite 5: A la feina no pots ser tu mateix.
  • MÒDUL 8: El paper de la mentalitat
    • La mentalitat ho és tot en la prosperitat professional i en la construcció d’un negoci. Canvia la ment i podràs canviar el món.
    • Coneix els ingredients que componen la mentalitat adequada per aconseguir l’èxit, per augmentar les vendes.
  • MÒDUL 9: Tres, dos, un… Acció!
    • La construcció de la marca professional.
    • Estratègies per guanyar visibilitat com a professionals
  • MÒDUL 10: La gent que t’envolta
    • Viure sense gent tòxica.
    • La importància d’envoltar-nos de gent que sumi.
    • Com formar un bon equip.
    • Com crear un lloc de feina agradable.
  • MÒDUL 11: No posis límits als somnis
    • Viure en l’abundància.
    • Com fer un negoci escalable: diversificació i piràmide de preus.
    • Consells per trobar la feina ideal.
  • MÒDUL 12: Integració pràctica
    • Recordar que fem allò que fem per ser més feliços.
    • La flexibilitat i l’adaptació com a eines poderoses a la feina.
    • Escoltar la nostra intuïció.
    • Alimentar cada dia la nostra ànima i tenir una bona salut emocional.
    • Indicadors d’avaluació per poder reajustar l’estratègia.

Titulació

  • Curs d’Especialització en Claus i Habilitats per Tenir una Ment Guanyadora (Mindset) per la Fundació UdG: Innovació i Formació

Direcció

  • Txell Costa Romea
    • Periodista especialitzada en gestió de la comunicació i el màrqueting per a professionals i institucions. Conferenciant i formadora de diferents universitats de Catalunya. Assessora de professionals, empreses i institucions, entre les quals destaquen diferents departaments de la Generalitat.

Coordinació

  • Laura López Bahí
    • És especialista en atenció al client. Formada en WordPress i comerç online.

Professorat

  • Txell Costa Romea
    • Periodista especialitzada en gestió de la comunicació i el màrqueting per a professionals i institucions. Conferenciant i formadora de diferents universitats de Catalunya. Assessora de professionals, empreses i institucions, entre les quals destaquen diferents departaments de la Generalitat.

*La direcció es reservarà el dret a fer canvis en l’equip docent en cas que algun dels professors no pugui impartir la seva matèria, garantint el mateix nivell de qualitat i categoria professional.

Metodologia

  • Introducció teòrica intercalada amb pràctiques
  • Sistema d’avaluació
    • La valoració serà apte/no apte i es basarà en l’avaluació dels exercicis pràctics.
    • Es partirà de la base «coneixements inicials – coneixements apresos» final en funció dels resultats esperats d’acompliment dels objectius.
    • Es demanarà un exercici al final de cada mòdul per avaluar l’aprenentatge adquirit. S’haurà de lliurar dos mesos després de l’accés al Moodle.
      Finançament bancari

Finançament

Els estudiants matriculats a les activitats del curs acadèmic 2017-2018 poden finançar el pagament de la matrícula en 10 quotes.

La Fundació ha establert convenis amb condicions preferents pels seus alumnes amb les següents entitats:

  • Banc Sabadell
  • CaixaBank
  • Banc Santander
  • BBVA

Finançament Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR)

Amb l’objectiu de facilitar l’accés als estudis de postgrau, l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) impulsa aquest programa de préstecs.

Per a més informació feu clic aquí.

Fundación Estatal para la Formación en el Empleo – FUNDAE (anteriorment Fundación Tripartita)

Els treballadors d’una empresa privada, als qui aquesta pagui la matricula, tenen la possibilitat de bonificar-la a través de la Fundación Estatal para la Formación en el Empleo – FUNDAE (abans conegut com a Fundació Tripartita).

Per gestionar aquesta bonificació us heu de posar en contacte amb el Departament de Recursos Humans de la vostra empresa.

Per a més informació feu clic aquí..

"La informació que ofereix aquest web i els continguts tal com apareixen poden contenir errors. No ens fem responsables d'errors tipogràfics, tècnics, canvis en informació, preus, etcètera. No oferim cap tipus de garantia, implícita o explícita, sobre la informació aquí exposada, imatges, o qualsevol altre tipus de dret o llicència d'aquest acord”
oct.
2
Dc
Càpsula formativa «Aprèn a negociar de manera efectiva en contextos difícils» @ Aulari 2 - Edifici Centre d'empreses - Parc Científic i Tecnològic de la UdG
oct. 2 @ 9:30 – 13:30

Aquesta càpsula formativa està dirigida a perfils comercials i de direcció que vulguin conèixer diverses eines pràctiques per millorar la negociació. Al llarg de la sessió s’identificaran els aspectes que incideixen en el procés de negociació i es donaran a conèixer diverses eines per millorar aquest procés.

CONTINGUTS:

  • Comunicació, assertivitat i llenguatge corporal.
  • Gestió d’emocions davant la negociació.
  • Preparació: el BATNA (best alternative to a negotiated agreement), la MAPAN (millor alternativa possible a un acord negociat). (Com fer-ho?)
  • Procés de negociació.

PONENT: Miquel Ibáñez

DIRIGIT A: Perfils comercials i de direcció que vulguin conèixer diverses eines per negociar d’una manera més efectiva.

DATA: 2 d’octubre de 2019

HORARI: de 9.30 h a 13.30 h

LLOC: Parc Científic i Tecnològic de la UdG – edifici Giroemprèn, aulari 2

PREU: Gratuït

CONTACTE: Núria Frigola Corominas   nfrigola@ddgi.cat   Tel. 972 184 814

INSCRIPCIONS: http://www.ddgi.cat/formacioenxarxa/public/jornada/53346-apren-a-negociar-de-manera-efectiva-en-contextos-dificils

ALTRES FORMACIONS D’INTERÉS:

oct.
16
Dc
Càpsula formativa «Millora la gestió empresarial per reduir despeses» @ Aulari 2 - Edifici Centre d'empreses - Parc Científic i Tecnològic de la UdG
oct. 16 @ 9:30 – 13:30

Aquesta càpsula formativa està dirigida a empreses i autònoms que desitgin saber com poden alleugerir les tensions de caixa i, consegüentment, reduir les despeses vinculades al finançament. Al llarg de la sessió s’exposaran diverses vies per millorar la gestió diària de l’empresa per reduir la despesa de funcionament.

CONTINGUTS:

  • Formes de col·laboració amb els nostres proveïdors per reduir costos.
  • Aspectes imprescindibles a pactar amb els proveïdors.
  • Com reduir la despesa financera.
  • Negociació de terminis per aconseguir el cicle de caixa suficient per a tresoreria.
  • Instruments financers en funció de les nostres necessitats.
  • Com evitar les errades habituals de finançament.
  • El pressupost de tresoreria com a eina de control.

 PONENT: Jordi Rosa

DIRIGIT A: Dirigit a empreses i autònoms que vulguin saber com reduir la despesa a través d’una millor gestió empresarial.

DATA: 16 d’octubre de 2019

HORARI: de 9.30 h a 13.30 h

LLOC: Parc Científic i Tecnològic de la UdG – edifici Giroemprèn, aulari 2

PREU: Gratuït

CONTACTE: Núria Frigola Corominas   nfrigola@ddgi.cat   Tel. 972 184 814

INSCRIPCIONS: http://www.ddgi.cat/formacioenxarxa/public/jornada/53348-millora-la-gestio-empresarial-per-reduir-despeses

ALTRES FORMACIONS D’INTERÉS:

301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


openresty