Parc Científic i Tecnologic Universitat de Girona
972 18 34 00

Amb les Persones: Nou post a la nostra web

Publicat per: General 23 Oct 2015 Comentaris: 0

Us convido a  llegir el meu nou post, espero que us agradi. Per llegir-ho a la meva web, fes click aquí!

 

Problemes de Centraleta: El cervell i el programa de Volkswagen

 

L’altre dia vaig haver de trucar a la SEAT per demanar si el meu cotxe estava afectat pel tema dels motors dièsel. La persona que va respondre al telèfon, amb molta educació, em va dir que el problema era un error de programació que donava uns valors d’emissió erronis, però que el cotxe funcionava i funcionaria perfectament en un futur – contaminant, això si –  em vaig atrevir a afegir.

“Un programa instal·lat per dir que tot funciona bé quan ens vigilen o ens sentim vigilats…Ostres, que humà!” vaig pensar.

Efectivament, la idea és molt bona, fins i tot perversa: si em vigiles, et dic el que esperes de mi. Jo funcionaré igual de bé, però tu no podràs veure el efectes secundaris. I si no em vigiles, tranquil, seguiré funcionant bé, si cal, m’enganyaré també a mi mateix…però contaminant igualment. I si ho traslladem a les persones? Doncs el mateix patró. Persones “normals” que semblen funcionar bé, que tenen les respostes adequades i fins i tot, en un primer moment d’èxit. Quan els observem, segueixen els resultats bons, moltes vegades brillants…I on és el problema? En que moltes vegades, aquesta contaminació existeix i arriba un moment en que la persona es satura i deixa de funcionar.

El programa en el humans té un funcionament complexe: creences limitants, valors confrontats, pors… una doble vida, la que tenim contra la que volem tenir, el que hem de fer contra el que faríem de no tenir aquest maleït programet. Una contaminació a mig termini que no ens deixarà passar la ITE, inspecció tècnica emocional,  el dia que ens adonem que no queda aire per respirar. Una decadència interna, amb resultats externs bons en un principi que acabaran en un bloqueig emocional en molts casos.

Centraleta Volkswagen amb problemes humans

No som màquines, està clar, però deixeu-me seguir fent el símil amb el tema cotxes. Quina proposta fa el departament tècnic emocional per arreglar aquesta estafa? El primer pas seria fer un comunicat oficial i demanar perdó per la nefasta educació emocional patida durant anys. El segon,  el no instal·lar programes d’autoengany al nostre cervell i sí els de l’empatia i el delrespecte, respecte pels altres i sobretot per nosaltres mateixos. Amb aquests dos programes tot seria molt fàcil, per tant, seria d’instal·lació obligada. Després, com que hi ha moltes centraletes que no els porten, els intentarem instal·lar: no hi ha més remei, l’ecosistema emocional del planeta està en joc. Aquí el Coaching tindrà un paper fonamental.

I als que s’han espatllat? Els que creuen que s’han espatllat, que no pateixin. Només és una creença (limitant)  d’un programari mal instal·lat. El seu motor funciona perfectament, només s’ha d’acabar d’ajustar el que es pensa amb el que es fa i és diu. Els recursos per fer-ho encara els tenim.

I tu, has localitzat el teu programa?  T’atreveixes a desinstalar-lo i a instal·lar els nous?

 

        Agustí Pajares Alonso
Psicòleg Coach · Especialista en RRHH

www.amblespersones.com
@amblespersones

__________________________________

Si t’interessa rebre per mail les actualitzacions del meu Blog, fes click aquí.

Publicacions relacionades