Parc Científic i Tecnologic Universitat de Girona
972 18 34 00

L’art del teu ADN

Publicat per: General 17 febr. 2022 Comentaris: 0

“Aquest quadre podries ser tu”, diu Juan Roldán, metge, investigador i impulsor de Genoma23, un projecte que transforma l’ADN humà en obres d’art personalitzat.

Ho fa a partir d’un algorisme basat en models matemàtics i que tradueix la informació genètica a traços únics i especials.

L’ADN conté la informació genètica que hem heretat dels nostres pares i que transmetrem als nostres fills. Les diferències a l’ADN ens fan ser únics i irrepetibles, de manera que al món no hi ha dues persones iguals, encara que siguin bessones. Genoma23 converteix la informació genètica en quadres colorits.

Genoma23 és un projecte del metge i investigador Juan Roldán. D’origen mexicà actualment viu a Girona. La seva experiència com a investigador als Estats Units, desenvolupant models moleculars de malalties respiratòries, va despertar la seva inquietud per l’ADN com a forma d’expressió artística. Roldán ha estat investigador principal de diferents projectes a l’Hospital Germans Trías ia l’Hospital de Santa Caterina de Girona. Té una àmplia gamma d’experiències artístiques i acadèmiques. Actualment, llança aquest projecte únic a Espanya que combina ciència i art.

Procés de transformació del teu ADN en art

L’algoritme té capacitat d’expressar el perfil genètic creant obres d’art úniques.

A partir d’una mostra de saliva, el laboratori aïlla i seqüència petits fragments d’ADN de 23 gens que defineixen els trets físics i que ens fan ser únics i irrepetibles. Són els mateixos gens que s’analitzen quan cal una prova de paternitat o els utilitzats en medicina forense.

Tot seguit, les seqüències d’ADN obtingudes al laboratori s’introdueixen a l’algoritme basat en models matemàtics i dut a terme en col·laboració amb laboratori de gràfics i imatge de la Universitat de Girona. El resultat assolit és una imatge digital. Aquesta imatge s’imprimeix en suports eco sostenibles i l’embalatge està fet de fusta de boscos sostenibles.

“Igual que l’ADN fa que les persones tinguem una forma facial única, un color de pell, cabells o ulls determinats, farà també que les pinzellades i tonalitats siguin úniques i irrepetibles, com l’ADN”, assegura Roldán.

L’ADN és una macromolècula que forma part de totes les cèl·lules que formen el cos i conté les claus de com som. La seva informació mostra si som més alts o més baixos, rossos, bruns o pèl-rojos, esportistes o músics, i fins que siguem més o menys propensos a patir certes malalties.

Bioart personalitzat

El procés és senzill i no invasiu. Un cop contractat el quadre a través del web Genoma23, s’envia un bioart DNA kit al domicili de la persona. La persona només ha d’obtenir la seva mostra de saliva, omple la targeta amb les seves dades i introduir-les al sobre per enviament. En dues setmanes rep el quadre personalitzat.

Genoma23 no utilitza noms ni cognoms al laboratori, per la qual cosa la protecció de dades està garantida. A més, la finalitat d’obtenir l’ADN és produir obra d’art. Un cop aconseguit el quadre, la mostra és destruïda sota una cura i segur procés.

L’obra va acompanyada d’un certificat d’autenticitat i queda registrada a l’Arxiu Internacional de Central d’Obres d’Art (AICOA). La persona també rep un certificat de titularitat genètica o perfil genètic del seu Corelab.

Publicacions relacionades

301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


openresty
Domain Details Page