972 18 34 00

Una tècnica innovadora permet eliminar de l’aigua els nitrats per purins

Posted by: General 08 jul. 2016 : 0

Una tècnica innovadora desenvolupada per l’empresa Hydrokemós amb la col·laboració de l’organisme de salut de la Diputació de Girona, el Dipsalut, permet eliminar l’aigua dels nitrats causats pels purins de les granges d’animals.

Els responsables d’aquest mètode han explicat avui a la capital gironina que es tracta d’un procés de electrodesnitrificació, que aconsegueix transformar els nitrats en nitrogen i oxigen, gasos que es poden alliberar a l’atmosfera per ser innocus tant per al medi ambient com per a les persones.

La directora executiva de Hydrokemós, Ruth Canicio, ha detallat que és “una tecnologia totalment neta, perquè no genera residus i permet aprofitar tota l’aigua amb poc consum d’energia“.

El sistema tampoc fa servir additius químics, ja que utilitza com a reactius el contingut natural dels clorurs de les aigües de pou i té un cost d’entre cinc i sis euros per quilo de nitrat eliminat.

Els mètodes utilitzats fins ara, com l’osmosi inversa o l’electrodiàlisi, produeixen residus en forma de sals que són tòxics, difícils d’eliminar i que consumeixen el 20% de l’aigua tractada a un preu de nou euros per litre.

La nova tècnica, que s’ha testat en els municipis gironins de Borrassà i Caldes de Malavella, es provarà ara a gran escala a la planta de tractament que s’habilitarà pròximament en la primera d’aquestes localitats, que potabilitzarà uns cent metres cúbics d’aigua del subsòl diàriament.

Aquesta instal·lació, el cost és de gairebé 200.000 euros i que començarà a funcionar al desembre, estarà finançada per la Unió Europea en un 70% i pel Dipsalut en un 30%.

FONT: La Vanguardia

Altres entrades

301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


openresty