L’aigua és essencial per a l’habitabilitat i la sostenibilitat de les nostres ciutats, més enllà dels serveis essencials de proveïment, d’eliminació d’aigües residuals i de la gestió d’inundacions i el drenatge. Per mantenir la mateixa situació de bonança en el futur, cal tractar l’aigua d’una manera més integrada, tant per la seva qualitat com per la salubritat ambiental. Els nous reptes i quines són les vies per afrontar-los van ésser els principals objectes de debat de la jornada ‘Reptes actuals en l’àmbit de l’aigua’, organitzada pel Campus Aigua de la Universitat de Girona (UdG), i que va tenir lloc el dimarts 30 de juny a l’edifici Giroemprèn del Parc Científic i Tecnològic.
El primer bloc va versar sobre la problemàtica del cicle de l’aigua i la seva gestió, amb les ponències de Jordi Agustí, director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Lluís Sala, director del Consorci de la Costa Brava (CCB), i Joan Gaya, consultor ambiental. Un increment dels contaminats, un major efecte de les inclemències del temps i la necessitat de gestionar correctament els recursos existents van aparèixer com a arguments. Lluís Sala va fer menció al binomi aigua-energia, destacant la necessitat de desenvolupar i implementar sistemes més avançats de reutilització d’aigua i recuperació d’energia i nutrients. Per la seva banda, Joan Gaya va detallar el cost de garantir l’abastament d’aigua a la població en termes de qualitat, quantitat i servei, i quins elements incideixen al preu que paguen els usuaris finals.
Transferència
En el segon bloc es va parlar de la problemàtica i de les oportunitats del sector econòmic de l’aigua, i de la necessitat de desenvolupar mecanismes eficaços de transferència del coneixement entre la universitat i les empreses. En aquest sentit, Xavier Amores, gerent del Clúster Català de l’Aigua, va referir-se a la clusterització com a via per a millorar la competitivitat de les empreses, mentre que Ramon Moreno Amich, vicerector de Planificació, Innovació i Empresa de la UdG, va explicar que la Universitat de Girona aposta directament per aquest sector amb la creació del Campus Aigua, que amb un plantejament market driven (dirigit al mercat) dóna servei a les companyies i vol arribar a ser el departament d’R+D+I de les PIMEs del sector.
Una forma de transferència de coneixement és la formació especialitzada dels professionals que les empreses necessiten i obre oportunitats d’ocupació als graduats. Arran d’això, la doctora Dolors Balaguer, del Laboratori d’Enginyeria Química i Ambiental (LEQUIA), va presentar el Màster en Ciència i Tecnologia de l’Aigua que ofereix a les empreses del sector la possibilitat d’incorporar un estudiant al seu equip per duu a terme un projecte de R+D+I, i la doctora Elena Guasch, del Grup de Recerca en Ecologia Aquàtica Continental (GRECO), va fer el mateix amb el doctorat en Ciència i Tecnologia de l’Aigua. Finalment, Marc Sabater, tècnic de l’Oficina d’Investigació i Transferència Tecnològica (OITT), va exposar el doctorat industrial i Roser Maeso, directora de l’Oficina Universitat Empresa (OUE), va destacar que la UdG disposa d’una borsa de treball amb graduats que es poden incorporar a les empreses d’aquest sector.
Font: Oficina d’Investigació i Transferència Tecnològica de la Universitat de Girona