972 18 34 00

El Catalan Water Partnership impulsa un projecte de #bigdata que optimitzarà 2.700 km de canonades per reduir fuites.

Posted by: General 04 abr. 2024 : 0
El clúster de l’aigua Catalan Water Partnership (CWP) ha impulsat un projecte de ‘big data’ que permetrà compartir dades de més de 2.700 quilòmetres de canonades per generar un sistema per reduir el risc d’avaries i minimitzar fuites d’aigua. Per fer-ho, s’ha creat un consorci amb les empreses de la xarxa d’aigua de Terrassa, Vic, Manresa i Mataró –que arriben a 260.000 llars de Catalunya en conjunt– i enginyeries i empreses tecnològiques especialitzades en solucions digitals pel cicle urbà de l’aigua.
La iniciativa, anomenada Fluent, aglutina les dades del sistema de canonades d’aigua de les quatre companyies participants. A partir del big data, es vol adquirir el màxim coneixement i les dades sobre l’estat de les canonades. Un algorisme podrà identificar les zones o les canonades amb més risc de patir avaries, i així poder millorar la planificació d’obres de renovació.
Reduir aigua no registrada i minimitzar fuites

Mitjançant el big data s’optimitzaran 2.700 km de canonades per reduir fuites.

L’objectiu principal de Fluent és reduir el volum d’aigua no registrada (ANR) o el que també s’anomena usos no mesurats (subcontatges, usos municipals, pèrdues, captacions il·legals, dipòsits contraincendis), que voreja el 25% al conjunt de sistemes de canonades de Catalunya, segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua.
El clúster calcula que un 10% són fuites. En el cas de les empreses d’aigües que cedeixen les dades a Fluent, el percentatge d’aigua no registrada és del 12,2% d’Aigües de Mataró i Aigües Vic, el 22%, a Terrassa i el 18,4% d’Aigües Manresa. Són càlculs provinents de les prop de 3.000 avaries detectades el darrer any per part de les companyies.
Fluent, “un pas més en la digitalització del cicle de l’aigua”
El clúster manager del CWP, Xavier Amores, assegura que “Fluent és un pas més en la digitalització del cicle de l’aigua”. La iniciativa «vol contribuir a la gestió d’un recurs escàs com l’aigua, més avui en un context de sequera», explica en un comunicat. “Per això, les solucions digitals poden ajudar a preveure i avançar-nos de manera més clara les possibles avaries i millorar el rendiment de la xarxa”.
L’agència per la competitivitat de l’empresa, ACCIÓ, ha ofert una ajuda de 65.600 euros per al projecte. Els diners provenen del programa per a Iniciatives de Reforç de la Competitivitat destinades al desenvolupament de projectes en cooperació, impulsats pels clústers del programa Catalunya Clústers.

Altres entrades

301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


openresty