Una de les nostres doctorandes – l’Anna Vilajeliu – i un dels nostres col·laboradors científics – el Dr Daniele Molognoni de la Universitat de Pavia (Itàlia) – lideren l’”Smart Water”, un dels 16 equips seleccionats per la final de la competició “Decarbonathon” que se celebrarà a París el proper mes de gener.
Creada amb motiu de la cimera COP21, la Decarbonathon és una competició internacional oberta a tothom en la qual es proposen solucions innovadores per frenar l’escalfament global a través de la reducció de les emissions de CO2 a les ciutats. La iniciativa està impulsada per ENGIE, un líder mundial del sector de l’energia amb seu a París; NPL, el British Nacional Physics Laboratory; la Climate-KIC, la principal iniciativa d’innovació de la UE en clima; i INPI, l’Oficina Francesa de Patents. També està recolzada per les comunitats Young Global Leaders i Shapers del World Economic Forum.
L’Smart Water i els altres equips finalistes han estat seleccionats d’entre un total de 245 candidats. Després d’una etapa de tutorització en línia de tres setmanes, els 16 finalistes seran convidats a prototipar la seva solució a París els propers 14 i 15 de gener, en el transcurs d’una hackathon de 48 hores. Al final de la hackathon, hauran de presentar telemàticament un arxiu amb informació exhaustiva del projecte i explicar-lo en una presentació presencial tipus pitch de 10 minuts seguida per 5 minuts de preguntes. La Decabornathon té més de 30.000€ en premis: bicicletes elèctriques, viatges respectuosos amb el medi ambient, rellotges Apple… i fins i tot l’accés a un programa d’acceleració d’start ups amb finançament per R&D, assessorament tecnològic i costos de patents per al desenvolupament de la solució proposada.
El projecte de l’Anna Vilajeliu i en Daniele Molognoni, l’Smart Water, vol escurçar la cadena de producció i distribució de l’aigua potable fins als consumidors individuals a través del tractament i la recuperació de fluxos residuals domèstics que no han estat en contacte amb fonts contaminants (per exemple, vapor d’aigua condensat d’aparells d’aire condicionat, aigua de pluja o aigua utilitzada per cuinar). Aquesta proposta permetria limitar l’ús de l’aigua embotellada – amb un cost considerable – i reduir així la petjada de carboni i la petjada hídrica de les ciutats i a tots els assentaments humans en general.