L’empresa Depuració d’Aigües del Mediterrani (DAM) ha participat, juntament amb el Catalan Water Partnership (CWP), en una investigació que analitza la viabilitat i ús del bessó digital per al manteniment d’infraestructures de gestió del cicle de l’aigua. La tecnologia és capaç de simular el comportament del procés de depuració, tractant i gestionant les dades que es produeixen a les estacions depuradores d’aigües residuals (EDAR).
El bessó digital és una recreació virtual “connectada amb sistemes reals”
“L’aplicació del bessó digital a la indústria del sector de l’aigua està encara per explotar i pot ser un aspecte diferenciador en el futur per al disseny i gestió de les EDAR, ja que pot incrementar l’eficiència operativa i de gestió, millorar la presa decisions en temps real i reduir els errors i temps de resposta “. Aquesta és la principal conclusió assolida en el projecte’Estudio de viabilitat del desenvolupament i utilització d’un bessó digital per al manteniment d’infraestructures de gestió del cicle de l’agua’, liderat per l’Associació d’Indústries de les Tecnologies Electròniques i de la Informació de la Ciutat Basc (GAIA) i en què ha participat DAM, al costat de l’associació Catalan Water Partnership (CWP), Innovae Augmented Reality Agency i Sastesa.
L’estudi ha analitzat la viabilitat del desenvolupament i aplicació d’un bessó digital per al manteniment d’infraestructures de gestió del cicle de l’aigua, mitjançant una recreació virtual “connectada amb sistemes reals” que permet una gestió integral dels diferents processos i operacions que tenen lloc a l’EDAR.
“L’aplicació del bessó digital a les EDAR és un repte important i suposa un canvi de paradigma en la gestió i manteniment dels equips, pel valor que aporta per a l’enteniment i millora d’infraestructures complexes”, afirma la investigadora de DAM al projecte, Desi Esclapez. Concretament, el treball realitzat en el projecte per l’entitat valenciana s’ha centrat en el desenvolupament del Model 3D i l’estudi d’un bessó digital en la línia de fangs d’una EDAR, així com en el disseny d’un protocol de manteniment a través de realitat virtual augmentada.
“Per al desenvolupament de la investigació s’ha recopilat tota la informació necessària en l’EDAR d’Alzira (València), que és on s’ha aplicat la tecnologia resultant de l’estudi. Inicialment hem dut a terme una anàlisi preliminar de les oportunitats i necessitats i hem dissenyat el model 3D i implementat el prototip de bessó digital. a més, hem dissenyat un protocol de manteniment assistit a través de realitat virtual / augmentada “, assenyala la tècnic de DAM.
Els avantatges del bessó digital a l’EDAR
El bessó digital és el model virtual d’un procés, producte o servei que a través de la informació obtinguda de sensors o automatismes representa diferents escenaris mitjançant realitat augmentada o virtual. Aquesta unió del món físic amb el virtual permet una millor identificació i resolució de les incidències i un major seguiment de les operacions de manteniment.
“Per a les operacions en camp, la solució integra una aplicació mòbil basat en realitat augmentada que facilita al personal de manteniment la localització d’actius, seguiment del procés o l’accés remot a un tècnic més especialitzat que li pugui ajudar”, ressalta Desi Esclapez. No obstant això, la investigadora de DAM ressalta que la veritable revolució d’aquestes simulacions es troba en l’ús de dades en temps real, mitjançant avançades tècniques d’intel·ligència artificial “que poden simular de forma bastant precisa el comportament real del procés de depuració, tractant i gestionant les dades que es poden generar en cadascuna de les etapes dutes a terme en les plantes “.
A més, Desi Esclapez indica que l’anàlisi intel·ligent de dades i la monitorització de sistemes “permetrà l’accés remot per rebre suport en la resolució d’un problema”, conclou la tècnic de DAM.
FONT: Tecnoacua.com