Parc Científic i Tecnologic Universitat de Girona
972 18 34 00

Neix la Coalició per l’Energia Comunitària per a reclamar una transició energètica protagonitzada per la ciutadania

Publicat per: General 29 set. 2021 Comentaris: 0

Iniciatives ciutadanes comunitàries, organitzacions, ajuntaments, universitats i professionals de sector de tot l’estat, entre les quals Som Energia, hem llançat la Coalició per l’Energia Comunitària, per a assegurar que el procés de transició energètica cap a un futur 100% renovable al què Espanya s’enfronta compti amb el paper protagonista de la ciutadania i els agents locals.

La democratització del sector energètic és indispensable per assolir objectius ambiciosos, tant de reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle, com d’implantació d’energies renovables pel territori en termes de justícia social. Per aquest motiu, neix la Coalició per l’Energia Comunitària per a impulsar un canvi de model energètic en mans de la ciutadania. Els preus abusius que ha assolit la llum durant aquests mesos són una mostra més de la desigualtat del sistema elèctric i energètic actual, i un indicador de la gran oposició de les grans empreses per transformar de manera radical el model energètic.

La Coalició per l’Energia Comunitària s’ha creat per assegurar la democratització de el sector energètic

Entre els membres de la Coalició per l’Energia Comunitària, es troben AeioLuz, Amics de la Terra, els Ajuntament de Cadis i San Juan del Puerto, Comunitat Energètica del Riu Monachil, Ecounion, l’Institut Internacional de Dret i Medi Ambient, MUTI, l’Observatori Eòlic de Galícia, la Plataforma per un Nou Model Energètic, Sapiens Energia, la Xarxa per la Sobirania Energètica, persones investigadores i docents de la Universitat Politècnica de Madrid i Som Energia.

En aquests moments, el Govern segueix tramitant l’obligat procés de transposició de les Directives sobre energia renovable (RED II, 2018/2001) i sobre el mercat de l’electricitat (EMD, 2019/944), tot i que el termini donat per la Unió Europea va finalitzar fa mesos. Les organitzacions denunciem aquesta tardança, així com la falta de consideració davant el paper crucial que exerceix l’energia comunitària, obstaculitzada pel tradicional model oligopòlic de el sector energètic espanyol, el qual està paralitzant una transició energètica social i mediambientalment justa i transformadora.

La Coalició per l’Energia Comunitària s’ha creat per assegurar la democratització de el sector energètic a través de la participació activa i protagonista de la ciutadania, entitats públiques locals i pimes. Entre les seves principals mesures, des de la Coalició reclamem al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic:

  • Mesures urgents per assegurar un futur 100% renovable i lliure de combustibles fòssils i energia nuclear.
  • El dret de la ciutadania a produir, emmagatzemar, intercanviar, vendre i gestionar energia renovable de manera individual i col·lectiva.
  • La implementació d’un marc regulador que promogui comunitats d’energia, faciliti el seu accés al mercat i l’adhesió de la ciutadania.
  • La definició i monitorització d’objectius concrets pel que fa a la capacitat instal·lada per prosumidors i comunitats energètiques a nivell estatal, autonòmic i municipal.
  • Un impuls a la reducció del consum energètic de tots els sectors i l’aplicació de mesures d’eficiència energètica.
  • Assegurar una transició energètica justa, prioritzant la participació dels sectors més vulnerables i que es troben infrarepresentats en el sector energètic, i prestant especial atenció a les zones rurals.

A la Coalició ja hem començat a desenvolupar la nostra activitat, a través de propostes concretes, entre les quals es destaquen:

  • El seguiment de la transposició de les directives a la legislació espanyola, per assegurar, entre altres coses, una correcta definició dels termes «comunitats d’energies renovables» i «comunitats ciutadanes d’energia», que garanteixin una participació majoritària de la ciutadania i de petits actors locals.
  • L’impuls de la veu de la ciutadania perquè les persones responsables polítiques prenguin les decisions adequades per a assegurar una transició ecològica justa.
  • La promoció de projectes energètics de caire local i públic, enfocats a abordar les necessitats socioeconòmiques i ambientals locals, basats en una pertinença voluntària i oberta, controlada democràticament i amb una participació econòmica justa i equitativa per a cada persona.
  • L’intercanvi de bones pràctiques entre iniciatives d’energia comunitària de tot el territori.

Publicacions relacionades

301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


openresty
Domain Details Page