972 18 34 00

L’ICRA implementa amb èxit la tecnologia InnoWatt per al control de la despesa energètica en les estacions depuradores d’aigües residuals

Posted by: General 21 jul. 2017 : 0
L'ICRA implementa amb èxit la tecnologia InnoWatt per al control de la despesa energètica en les estacions depuradores d'aigües residuals

InnoWatt s’ha desenvolupat dins del projecte europeu R3water

Les despeses per consum energètic en les depuradores d’aigua poden representar fins al 45% dels seu pressupost. Amb l’objectiu d’optimitzar l’eficiència energètica i la reducció dels costos en l’operació de tecnologies per al tractament d’aigües , l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA) ha desenvolupat InnoWatt, una eina que permet llegir el consum elèctric dels últims sis mesos emmagatzemat dins dels comptadors intel·ligents (smart meters), analitzar les dades, i concloure com es poden estalviar costos. La tecnologia és un programa informàtic que ha estat implementat amb èxit a les depuradores de Blanes i Empuriabrava, a la demarcació de Girona. De la primera ja s’ha estimat un estalvi anual d’uns 5000€ només fent una reducció de la potència contractada. I de la segona es disposa de resultats parcials i es tindran dades concloents un cop hagin passat els mesos d’estiu, de gran afluència turística que comporta grans canvis en els consums energètics de la instal·lació.

InnoWatt ha estat realitzat des de l’àrea de Tecnologies i Avaluació (TiA)de l’ICRA de la mà dels investigadors Lluís BoschFèlix Vinyals i Lluís Corominas, com a responsable del projecte. Tal com expliquen els investigadors els comptadors intel·ligents tenen registrades les dades de consum elèctric en forma de “corba horària de càrrega”, és a dir, una dada de potència consumida cada hora (en kiloWatts).   L’accés a les dades es realitza mitjançant la implementació dels protocols de comunicació estàndard que fan servir els comptadors elèctrics. Gràcies a InnoWatt no cal afegir un sistema extern de mesura de l’energia consumida, com fan altres productes existents al mercat. A més, el programa de l’ICRA pot descarregar i analitzar les dades dels últims sis mesos, accedint a l’històric del comptador, al contrari que altres aplicacions existents al mercat que només analitzen les dades a partir del moment que implementen els mesuradors externs d’energia.

Un cop extreta la corba horària de càrrega, mitjançant un segon programa és possible replicar les factures elèctriques de cada mes. Es pot calcular la factura a temps real  amb una precisió del 100% utilitzant com a entrades les mateixes dades extretes del comptador. D’aquesta manera l’usuari pot conèixer i controlar la despesa energètica en tot moment, fins i tot abans que li arribi la factura. “Calcular les factures de les modalitats d’alta tensió (com ara la 3.1A o 6.0) amb una precisió tan alta és complicat, perquè cal tenir en compte detalls com els canvis d’hora, els dies festius, les penalitzacions per excés de potència, impostos i diverses fórmules que apareixen explicades al BOE. La feina ha consistit a automatitzar tots aquests càlculs en un programa molt senzill d’utilitzar, que no només calcula la factura, sinó també la seva evolució al llarg del mes, de forma instantània” -explica Lluís Corominas.

I existeix un tercer programa que analitza les dades de consum de tot un any i permet optimitzar la potència contractada, de manera que permet ajustar el contracte de forma que no es perdin diners per penalitzacions (en cas d’haver contractat una potència massa baixa), o bé per haver contractat una potència massa alta (la qual cosa fa augmentar el terme fix de la factura).

Actualment, els investigadors de l’ICRA estan desenvolupant un sistema de lectura remot, mitjançant mòdems 3G, que faran ús de la xarxa d’internet per realitzar lectures dels comptadors, i automatitzar tot el procés.

L’efectivitat d’InnoWatt s’ha demostrat en dues estacions depuradores d’aigües residuals de la demarcació de Girona i l’ICRA preveu oferir un servei d’assessorament, de lectura de comptadors, i selecció de la potència contractada, a qualsevol instal·lació industrial que ho requereixi. En un futur proper els investigadors, també, es plantegen oferir la mateixa tecnologia a usuaris domèstics amb el desenvolupament d’una app mòbil.

InnoWatt s’ha desenvolupat dins del projecte europeu R3water (Reuse of water, Recovery of valuables and Resource efficiency in urban wastewater treatment), finançat en la darrera convocatòria del 7è Programa Marc.

 

Altres entrades

301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


openresty