Un estudi internacional, amb participació d’experts de centres d’Espanya, Portugal i el Canadà, ha reclamat reforçar les polítiques de reducció de plàstics davant l’augment de residus provocat per la crisi sanitària de la COVID-19.
La investigació, publicada a la revista “Science of the Total Environment”, desplega una avaluació global dels efectes de la pandèmia en l’aplicació de lleis contra la contaminació de plàstics i subratlla la necessitat d’incrementar l’ús de materials respectuosos amb el medi ambient.
Segons l’estudi, desenvolupat per l‘Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA) i les universitats d’Aveiro (Portugal) i de Dalhousie (Canadà), els plàstics d’un sol ús van representar en 2018 un 46% del total de residus plàstics en el món, una xifra que els experts alerten que creixerà per l’auge en la producció de màscares, equips de protecció individual i guants de plàstic.
Davant d’aquesta situació, l’equip d’investigadors, entre els quals es troba el director de l’ICRA, Damià Barceló, reclamen que es reforci la regulació al voltant del control de residus sanitaris i que es fabriquin alternatives reutilitzables de material de seguretat enfront de contagis.
Així mateix, subratllen la necessitat de millorar els mètodes de reciclatge per a plàstics d’un sol ús, uns sistemes actualment “amenaçats” per l’augment de residus generats a causa de la COVID-19.
Dades de World Wild Fund for Nature citats pels experts reflecteixen que s’estan rebutjant 10 milions de màscares mensualment, el que suposa que, en cas de gestionar incorrectament un 1% d’aquests residus, uns 35.000 quilos de màscares contaminaran el medi natural cada mes.
En aquest sentit, l’estudi adverteix el greu risc per a la salut humana que suposa aquest impacte mediambiental, per la qual cosa reclama augmentar el seguiment dels residus plàstics després de la crisi del coronavirus i desvincular de combustibles fòssils la producció de plàstics.