Parc Científic i Tecnologic Universitat de Girona
972 18 34 00

Projecte WAFRA: un sistema acuapónico per produir peix i verdures de manera sostenible

Publicat per: General 17 juny 2019 Comentaris: 0

L’aquaponia intregra sistemes hidropònics (conreus sense sòl) amb l’aqüicultura (cria de peix en captivitat). Aquesta tecnologia per a produir peix i verdures redueix la demanda de sòl, d’aigua i de recursos a través d’una relació de simbiosi. Així, els residus excretats pel peix es converteixen en nutrients valuosos per les plantes, mentre que l’aigua de l’aqüicultura s’introdueix al sistema hidropònic i es pot re-circular.

El LEQUIA investigarà un sistema de bioremediació per a controlar el contingut de nutrients en aigua

Malgrat que recentment ja s’han instal·lat sistemes aquapònics a escala industrial, hi ha dos factors que limiten la seva expansió comercial: 1) la complexitat de regular el contingut de nutrients en l’aigua i 2) la càrrega organolèptica alliberada pel peix, que provoca males olors en els cultius hidropònics. Tots dos factors seran abordats pel projecte euro-mediterrani WAFRA (Wireless Aquaponic Farming in Remote Areas: A smart adaptive socio-economic solution). La reunió de llançament del projecte va tenir lloc el passat 7 de març a la Facultat de Ciències de la Universitat de Girona.

Aquest projecte de dos anys liderat per la Universitat Ains Shams d’Egipte i finançat a través del programa ERANETMED desenvoluparà un sistema aquapònic inalàmbric per a àrees remotes. En primer lloc, es treballarà en una plataforma de sensors remota alimentada per plaques solars fotovoltaiques per a fer un seguiment dels nutrients (nitrats i compostos de fòsfor), les propietats organolèptiques, l’olor del peix i altres paràmetres operacionals dels sistemes aquapònics. En segon lloc, s’aplicaran tecnologies electroquímiques microbianes per a ajustar la concentració de nutrients a l’efluent del tanc d’aqüicultura utilitzat en el cultiu hidropònic. La plataforma resultant inclourà un mòdul amb anàlisi de costos-beneficis i permetrà a empreses d’aqüicultura, propietaris d’explotacions hidropòniques/aquapòniques o proveïdors tecnològics operar els seus sistemes aquapònics d’una manera eficient i sostenible.

Per a assolir aquests objectius tan ambiciosos, col·laboraran cinc institucions de recerca nord-africanes i europees amb un ampli rang d’experteses que abasta la informàtica, la microbiologia, l’enginyeria de processos o la fisiologia vegetal: el Centre Helmholtz per a la Recerca Ambiental de Leipzig (Alemanya), la Universitat de Salerno (Itàlia), la Universitat de Girona (Espanya), la Universitat de Tunis El Manar (Tunísia) i la Universitat de Ains Shams (Egipte). També s’implicaran actors externs a través d’un complet pla de difusió i d’explotació que inclou la celebració de dos workshops a Tuníssia i a Egipte. El LEQUIA s’encarregarà de desenvolupar i escalar un sistema d’electro-bioremediació per a ajustar el contingut de nutrients a l’aigua, i també liderarà el pla de difusió i d’explotació.

L’acrònim del projecte, WAFRA, és una paraula àrab que significa abundància. Esperem que aquesta iniciativa euro-mediterrània impulsi l’aquaponia i que faci possible que en futur proper es produeixin en abundància peix i verdures de manera sostenible.

Publicacions relacionades

301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


openresty
Domain Details Page