972 18 34 00

Premsa: La cooperativa Som Energia supera els 22.000 contractes de llum en quatre anys

Posted by: General 11 març 2015 : 0
Som Energia

Som Energia supera els 22.000 contractes de llum en quatre anys

La companyia, ubicada al ParcUdG, comprarà energia neta a les seves noves centrals, i l’abaratiment aconseguit es traduirà en estalvis en el rebut per als socis

La companyia elèctrica Som Energia, la primera cooperativa espanyola de producció i consum d’electricitat verda, ha arribat als 22.888 contractes de llum per donar servei a altres tantes llars. I això quan es compleixen quatre anys de la seva posada en funcionament.

Ara, a més, explora la posada en marxa d’una nova iniciativa (el projecte Generation kKW) mitjançant el qual comprarà electricitat a les centrals de producció d’energia renovable que ella mateixa va a promoure. “En lloc d’anar al mercat a comprar l’electricitat, l’adquirirem a les nostres instal·lacions, de manera que obtindrem electricitat al preu de cost. La diferència de costos serà un estalvi que els nostres socis notaran en el rebut de la llum”, diu Josep Puig , vicepresident de Som Energia.

La cooperativa Som Energia va néixer per promoure exclusivament projectes d’electricitat neta (amb finançament dels socis) a fi de vendre-la al mercat. Però, alhora, és una companyia comercialitzadora convencional, que dóna els serveis propis d’una empresa elèctrica que compra l’energia al sistema elèctric i el lliura als seus clients (en aquest cas socis repartits per Catalunya, Comunitat de València, Balears i Madrid , entre altres llocs).

En els tres últims tres anys ha passat de 3.000 socis a 18.668 socis (alguns tenen més d’un contracte). La previsió és que aquest any facturi 15 milions d’euros.

Important èxit, i inversions

L’objectiu inicial (i vigent) dels seus promotors en néixer era aconseguir produir a les seves instal·lacions la mateixa quantitat d’energia que la que consumeixen els seus socis. Però això no ha estat possible, perquè l’augment de cooperativistes ha estat superior al ritme de producció d’electricitat verda. Ara produeix l’equivalent a 5% del consum dels seus socis.

Som Energia ha impulsat i construït vuit plantes solars fotovoltaiques, entre elles a Riudarenes, Manlleu, Lleida o Picanya (València), i, a més, ha efectuat una inversió en una planta de biogàs a Torregrossa, en la qual es produeix també electricitat a partir del biogàs de les dejeccions ramaderes. Tots aquests projectes van ser impulsats amb diners dels seus socis amb l’ànim de promoure les energies renovables. L’electricitat es ven a la xarxa, i permet certa rendibilitat als seus inversors.

Els projectes, però, s’han vist condicionats per la retallada de la retribució (primes) establerta pel Govern per a la producció de font renovables, tot i que ha resistit el “sisme” de la reforma elèctrica.

“En el cas de les plantes fotovoltaiques, hem pogut resistir la retallada, ja que nosaltres no anem als bancs ni contraure deutes, sinó que ens financem amb diners dels socis”, diu Josep Puig.

Més implicació

El nou pla de la companyia persegueix ampliar la implicació dels socis en la generació de fonts renovables, mitjançant una nova forma de motivació. Per això, el projecte (Generation kWh) busca doblegar els contratemps i obstacles existents que frenen el desenvolupament de les renovables.

Amb aquesta finalitat, es promourà un conjunt de noves instal·lacions d’energia renovable (molins de vent, centrals fotovoltaiques i possiblement minihidràulica) amb participació en forma d’inversió voluntària dels socis. L’abaratiment del cost energètic derivat d’aquesta fórmula repercutiria en un estalvi en la factura de la llum dels socis, indica Puig, que veu oberta la porta a la introducció d’aquest tipus de contractes de compra venda directa d’electricitat després de les reformes del sistema elèctric.

Els socis poden destinar entre 100 i 2000 euros i durant 25 anys rebran una quantitat d’energia segons l’aportació realitzada. Aquesta ajuda es tradueix en un descens de la factura elèctrica.

Compromís “ètic”

La cooperativa va néixer del compromís i la inquietud de sectors socials que, “per raons ètiques i de sostenibilitat”, desitgen consumir electricitat “però evitant l’ús del carbó i la crema de gas” per evitar l’escalfament i prevenir la generació de residus a les nuclears. Els preus que es donen al soci són similars als de les companyies tradicionals. “El terme de potència és més barat, i el del consum d’energia no està entre els més cars”, resumeix Puig, que destaca altres avantatges per al soci. Una d’elles és que la cooperativa -afegeix- permet un model de participació democràtic en què els usuaris prenen les decisions.

L’esquema tradicional de funcionament espanyol per fomentar les renovables s’ha basat en centrals (fotovoltaiques, eòliques …) que generen electricitat per ser venuda a la xarxa (per a la seva distribució): però Som Energia ha contret el compromís que els quilowatts hora consumits per seus socis seran verds de forma més directa.

La idea de constituir Somenergia sorgir de Gijsbert Huijink, un holandès establert a Catalunya (professor en aquell moment de la Universitat de Girona) que volia invertir en alguna cooperativa d’energies renovables com les que coneixia al seu país. Va començar a preguntar i indagar, i va veure que no hi havia cap iniciativa similar a Espanya. Ara, altres empreses han aparegut al mercat amb metes similars.

La notícia a La Vanguardia

Altres entrades

301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


openresty