972 18 34 00

Es presenta el manifest a favor de l’energia eòlica flotant

Posted by: General 31 març 2022 : 0
El Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona va acollir la presentació del manifest que han signat més de cent científics a favor de l’energia eòlica marina flotant, on defensen la seva necessitat per anar cap a un model de transició energètica sempre que es tingui en compte l’opinió de la comunitat científica. A més de la presentació del manifest, també es van celebrar diverses xerrades sobre energies renovables i el futur del sector.
En aquest sentit, els promotors del Parc Tramuntana -l’única proposta que de moment hi ha sobre la taula per a fer un parc eòlic marí, que se situaria just davant de la costa de Roses– van emetre un comunicat de suport a la celebració de la jornada, ja que consideren que aquest manifest, «obre la porta a la creació d’un espai de debat i reflexió per construir un front comú amb el col·lectiu científic contra l’emergència climàtica i a favor del desplegament de l’eòlica marina flotant».

Sobre el manifest

El manifest pot obrir la porta a la creació dun espai de debat

Més de cent científics i experts han signat un manifest on reivindiquen la necessitat d’impulsar el desenvolupament de l’energia eòlica flotant a Catalunya “com a part de la solució contra el canvi climàtic“. El manifest, difós per l’Institut de Recerca en Energia, exposa la urgència del desplegament de renovables a Catalunya per evitar “les pitjors conseqüències” de l’escalfament global, tot recordant que el país encara està molt lluny “d’assolir els seus objectius de transició energètica per a l’any 2030 i 2050”. En aquelles dates, les renovables hauran de cobrir, respectivament, el 505 i el 100% de la demanda total de Catalunya.

El document destaca el “paper clau” que pot tenir l’energia eòlica marina flotant a Catalunya. Segons recorden, es tracta d’una “tecnologia innovadora que ja s’està projectant en diverses accions al Mediterrani” i que, segons indiquen, pot “obrir noves possibilitats i aportar grans beneficis energètics, mediambientals i de recerca arreu del territori”. A hores d’ara, l’únic projecte d’eòlica marina que s’ha presentat a Catalunya és el del parc Tramuntana, davant la costa de Roses, que preveu 35 molins de vent.

L’altra banda, els signants del manifest també subratllen la necessitat de tenir en compte els criteris de la comunitat científica catalana a l’hora de desplegar aquest tipus d’energia. Segons indiquen, es tracta d’una comunitat “forta i compromesa amb la lluita contra el canvi climàtic de forma global, aportant solucions a la societat”. Així doncs, demanen a les administracions que factilitin els mitjans perquè el col·lectiu científic i tecnològic avaluï i acompanyi, “amb rigor i transparència”, les iniciatives en matèria de reonvables, tant si estan liderades per administracions públiques com si vénen de promotors privats. “En tots els casos, el coneixement científic i les aportacions de la recerca i el desenvolupament tecnològic seran clau per integrar i consensuar el desplegament de renovables per fer front a les conseqüències del canvi climàtic, assegurant la seva sostenibilitat i el mínim impacte al medi on s’integra”, assenyalen.

El document porta per títol “Manifest per al seguiment científic de l’energia eòlica flotant a Catalunya“, i està signat per experts i expertes en àmbits científics, de recerca, de l’enginyeria i del món universitari.

Altres entrades

301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


openresty