972 18 34 00

Doble enverinament dels cossos d’aigua per plàstics i fàrmacs

Posted by: General 14 nov. 2023 : 0

Els residus plàstics tenen la capacitat d’absorbir contaminants orgànics de l’aigua

Els recent estudis, realitzats gairebé simultàniament a banda i banda de l’Atlàntic, demostren la fragilitat dels cossos d’aigua davant del doble enverinament ocasionat pels plàstics i els fàrmacs. Els científics, col·laboradors de l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO-CSIC), l’Institut Català de Recerca de l’Aigua, i la Universidade da Coruña, estan alarmats per la situació. Els contaminants inclouen filtres solars, additius plàstics, mescles sintètiques, productes de cura personal i pesticides.

L’equip científic va detectar 63 contaminants orgànics als mostrejos realitzats al Mar Menor i al delta de l’Ebre, destacant els disruptors endocrins presents en cremes solars, els quals podrien afectar negativament els organismes aquàtics. La investigació també va revelar que els residus plàstics tenen la capacitat d’absorbir contaminants orgànics de l’aigua i alliberar els seus propis components, exacerbant el problema de la contaminació.

D’altra banda, un estudi ha mostrat una lleugera millora en la reducció de fàrmacs a l’aigua, especialment en zones on es millora la depuració d’aigües residuals. No obstant això, investigacions a Wisconsin, col·laborant amb institucions nord-americanes, han revelat la presència generalitzada de substàncies químiques nocives, com les PFAS, en aigües subterrànies. Aquestes substàncies, conegudes com a “químics eterns”, tenen efectes nocius sobre la salut humana i el medi ambient i poden ser difícils de detectar.

En conjunt, els resultats d’aquests estudis posen en relleu la necessitat urgent d’actuar per protegir les aigües i evitar-ne l’enverinament progressiu.

Altres entrades

301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


openresty