Si bé és cert que des de petit ens ensenyen a memoritzar per exercitar aquesta capacitat, en les últimes dècades s’ha produït un canvi de paradigma en l’educació on recordar dates, llocs i dades ha deixat de ser el principal, sent ara més important altres formes d’ensenyament basat en l’aprenentatge per descobriment o el col·laboratiu.
Una cosa que ha relegat a un segon pla el exercitar la memòria, aspecte que d’altra banda no sembla preocupar massa als joves, ja que quan volen “recordar” alguna cosa, tiren mà de la seva Smartphone i el consulten en Wikipedia, però Què passa si volem “recordar” alguna cosa del nostre propi passat?
En aquests moments a on s’han de buscar mètodes alternatius a la memòria, anomenada memòria externa, que permetin a la persona recuperar els seus records basat en els estímuls que té davant, tal com explica Joan Moisés de la Serna, doctor en psicologia, qui ha estat per anys docent de Psicologia de la memòria a la Universitat de Sevilla. “la memòria externa és un suport que ens ajuda a recordar el que vam fer l’estiu passat, o on vam ser fa tres a Nadal, els àlbums de fotos o els enregistraments de vídeo casolà ens permeten situar-nos en el lloc i moment de la imatge que veiem “.
MyLife neix en aquest àmbit tecnològic com una solució a tenir accés immediat i des de qualsevol dispositiu a la nostra memòria externa, ja no cal portar a les reunions familiars dels voluminosos àlbums de foto per ensenyar l’últim viatge realitzat; n’hi ha prou amb encendre el Tablet o mostrar el Smartphone, per a poder mostrar cadascuna de les imatges recollides.
“La memòria externa ens ajuda a mantenir la nostra memòria interna activa, sobretot quan aquesta comença a fallar, ja sigui per l’edat, o per l’aparició d’alguna malaltia com l’Alzheimer”.
MyLife està dirigida a totes les persones, però és especialment útil per a aquells que necessiten recolzar la seva memòria per poder recordés l’esdevingut, amb qui s’estava i fins i tot en quin moment es va produir, però My Life va un pas més enllà, tal com afirma Dr. Juan Moisès de la Serna: “Aquesta App permet conservar indefinidament nostres records, una cosa fonamental quan es treballa en el reforçament de la memòria entre la població adulta o davant els programes d’intervenció amb els pacients d’Alzheimer, on es requereix d’estímuls del passat per activar el record i amb el enfortir la memòria “.
Encara MyLife no és una aplicació orientada a la pràctica clínica, ens enorgullim de que el seu ús pugui ajudar a un col·lectiu tan sensible com són els pacients d’Alzheimer.