Parc Científic i Tecnologic Universitat de Girona
972 18 34 00

ICRA i el el Catalan Water Partnership participen en la Jornada d`Anàlisi de l`eficiència i eficàcia de sistemes de descontaminació i tractament de nitrats en aigües subterrànies contaminades

Publicat per: General 09 maig 2017 Comentaris: 0
Els nitrats a estudi

Els nitrats en l’aigua subterrània considerat el principal problema ambiental que afecta la qualitat de les masses d’aigua

L’Agència Catalana de l’Aigua i el Catalan Water Partnership (CWA) han celebrat aquest dimecres 3 de maig una jornada destinada a analitzar els sistemes de descontaminació i tractament de nitrats en aigües subterrànies. El CWP, amb la direcció d’experts de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA), les universitats de Barcelona i Girona, així com un grup de treball d’una vintena d’empreses i centres d’investigació, i l’ACA han treballat al llarg del darrer any en l’estudi de l’eficiència i eficàcia de les diverses tecnologies disponibles. L’acte ha comptat amb la participació d’experts el Departament de Salut i empreses especialitzades en noves tecnologies per als tractaments de desnitrificació, així com Ajuntaments afectats per aquesta problemàtica. L’acte ha servit per analitzar la situació actual de la contaminació per excés de nitrats en l’aigua subterrània a Catalunya, considerat el principal problema ambiental que afecta la qualitat de les masses d’aigua del país, concretament al 69% de les aigües subterrànies i també el 57% de les superficials.

Aquestes jornades, per tant, han esdevingut una opoprtunitat per compartir coneixement i constatar l’existència de noves tecnologies per a la descontaminació, noves solucions que han de servir de referència als ens locals a l’hora de resoldre situacions de contaminació de les aigües d’abastament per un excés de nitrats, i també d’acollir-se , en el seu cas a les línies d’ajuts de l’ACA per millorar el subministrament d’aigua als ens locals. Durant la jornada s’han explicat casos d’èxit d’arreu de Catalunya en el tractament i descontaminació de nitrats per part d’empreses i centres de recerca com Aplicat, Hydrokemós, Cetaqua, King Diamond i Prodaisa. La jornada també ha servit per concloure el projecte LIFE InSiTrate, centrat en la descontaminació in-situ d’aigües contaminades per excés de nitrats que ha pilotat el Centre Tecnològic de Manresa (CTM-EURECAT) i l’empresa Amphos 21. Una prova pilot que s’ha dut amb èxit a Sant Andreu de lavaneres en que hi ha participat també l’Ajuntament de Llavaneres i l’Agència Catalana de l’Aigua. L’Agència Catalana de l’Aigua ha tret una ordre de subvencions destinades als ens locals per a actuacions d’abastament en alta, en la qual també es contempla el tractament per excés de nitrats en les aigües potables. Aquestes jornades pretenen exposar les millors tecnologies per fer pront al problema amb el mínim cost possible. 17 milions d’euros per reduir els nitrats Tot i l’existència de tecnologies que permeten descontaminar l’aigua amb elevats nivells de nitrats, des de l’Agència Catalana de l’Aigua es considera que la solució definitiva al problema passa per actuar des de l’arrel del problema i dur a terme actuacions de remediació en origen.

En el context actual, les politiques ambientals, tal com propugna la Directiva marc de l’aigua europea,han de prioritzar la visió integrada i la prevenció en origen de la contaminació. Aquest és el repte veritable i en el que tots els actors implicats esten treballant de manera conjunta a través d’eines com la Comissió Interdepartamental de nitrats o la modificació del decret 136/2009, entre d’altres. Per tant, les principals actuacions d’abast territorial han de tenir coma objectiu el reduir, minimitzar i prevenir la contaminació de nitrats en origen. El Pla de Gestió vigent preveu destinar més de 17 milions d’euros entre 2017 i 2021 per a mesures destinades a reduir els nitrats de procedència agrària. Entre les actuacions més destacades es contemplen estímuls i subvencions per a una gestió de la fertilització sostenible (1,5 milions d’euros), programes d’actuació a les zones vulnerables (7,4 milions) o la millora i modernització de la maquinària agrícola, les explotacions ramaderes i les bones pràctiques (5 milions d’euros), entre d’altres.

FONT: Agència Catalana de l’Aigua

Publicacions relacionades

301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


openresty