972 18 34 00

El projecte intoDBP reuneix a Girona entitats rellevants al camp de l’aigua potable de tot l’estat

Posted by: General 19 gen. 2024 : 0

La reunió ha comptat amb la participació dels socis espanyols del projecte intoDBP, coordinat per l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA-CERCA), i experts convidats, i ha servit per recollir opinions contrastades sobre temàtiques com la regulació dels subproductes de desinfecció, el futur de l’aigua potable i les estratègies per augmentar l’ús de l’aigua de l’aixeta per part de la ciutadania davant de l’aigua embotellada.

Tenint en compte que les previsions climàtiques anticipen episodis de sequera cada cop més freqüents i de més durada a la regió mediterrània, és imperatiu cercar fonts alternatives d’aigua potable per millorar la resiliència climàtica respecte a aquest recurs. Solucions com ara la regeneració de l’aigua, la recàrrega d’aqüífers i la dessalinització ja són molt madures i han de ser implementades. En aquest context, sorgeixen nous reptes, com ara la necessitat d’investigar substàncies generades pel mateix tractament, com són els subproductes de la desinfecció, que poden ser diferents dels tradicionalment generats quan l’aigua es recull d’embassaments naturals.

Seguint aquesta línia de treball, Girona ha acollit una trobada del panell d’experts dins del projecte europeu intoDBP, coordinat per l’ICRA-PROP. Un projecte que té com a objectiu crear eines i estratègies innovadores per millorar la gestió de la qualitat de l’aigua per a un ús humà segur i un medi ambient protegit, enfocat als subproductes de la desinfecció. Un altre objectiu del projecte és també promoure l’ús de l’aigua de l’aixeta davant de l’aigua embotellada.

El projecte té com a objectiu crear eines i estratègies innovadores per millorar la gestió de la qualitat de l’aigua

En aquesta reunió han participat entitats com l’Agència Catalana de l’Aigua, CatSalut, Aigües de Barcelona, Catalan Water Partnership, Universitat de Girona (Lèquia), Dileka, Createch360, l’Observatori de l’Aigua de Terrassa, Consorci d’Aigües de Costa Brava i Girona (CACBGi), Cicle de l’Aigua del Ter (CATSA) i Meteocat.

En el marc de la trobada s’han presentat els avenços aconseguits durant el primer any de recerca, a més de recollir opinions dels diferents actors implicats. Entre els temes tractats destaquen la regulació actual, el futur del tractament i de la gestió de l’aigua potable i les estratègies per augmentar l’ús de l’aigua de l’aixeta per part de la ciutadania davant l’aigua embotellada. L’aigua de l’aixeta és l’opció més segura, econòmica i ecològica. Així i tot, les enquestes mostren que només un 50% de la ciutadania utilitza aquesta com a font d’aigua potable. A Girona, novament s’ha posat de manifest l’esforç, la implicació i la tecnologia avançada que tenim al nostre país, cosa que garanteix un subministrament d’aigua segur. Tot i que, de tant en tant, el gust es podria millorar, la seva seguretat és indiscutible.

En el projecte intoDBP, investigadors, petites i grans empreses, experts en comunicació i serveis públics s’uneixen per generar solucions interdisciplinàries, que generin una perspectiva renovada de vigilància de l’aigua potable, donin suport a la presa de decisions a la governança i augmentin la resiliència del sistema. En aquest sentit, un dels punts principals del projecte són les activitats de comunicació, centrades en la participació activa de la comunitat de pràctica, que inclou organismes públics interessats, empreses de serveis d’aigua i empreses privades entre d’altres. El mètode principal de comunicació consisteix en la implementació de panells de parts interessades dels casos d’estudi investigats en el projecte.

Maria José Farré, de l’ICRA-PROP, coordina el projecte intoDBP, que té una durada de quatre anys, i amb un equip format per socis d’Espanya, Irlanda, Xipre, Itàlia, Bèlgica, Israel, Àustria, Estats Units i Austràlia. Entre els socis espanyols reunits a Girona, hi ha les entitats CEAB-CSIC, ISGlobal, S:can Iberia, ATL i el Canal d’Isabel II.

Altres entrades

301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


openresty