972 18 34 00

La ‘spin off” Iqua Robotics celebra el seu segon aniversari amb un balanç positiu

Posted by: General 04 oct. 2018 : 0
Iqua Robotics

L’Sparus II és el model més compacte i fàcil de transportar, preparat per treballar fins a 200 metres de profunditat

Iqua Robotics celebrarà aquest mes d’octubre el seu segon aniversari amb un balanç positiu: cinc contractes de venda dels seus robots submarins i més d’un milió d’euros de facturació. Els primers passos sempre són difícils per a les empreses de base tecnològica però aquesta spinoff de la Universitat de Girona (UdG) està tenint una bona acollida en centres d’investigació o universitats que necessiten equips lleugers, eficients i autònoms en l’estudi i exploració de fons marins.

“La demanda d’aquesta mena de robots és baixa però el mercat és mundial, i ja hem contactat amb clients d’Israel, Alemanya, el Regne Unit i Corea del Sud”, explica Marc Carreras director general i soci fundador d’Iqua Robotics.

“El nostre projecte sorgeix de molts anys de feina al laboratori d’investigació en robòtica submarina de l’institut de Recerca en Visió per Comupatador i Robòtica, Vicorob, de la UdG, i té l’objectiu de facilitar la comercialització d’aquest coneixement”, explica Marc Carreras, impulsor d’aquesta iniciativa empresarial amb Pere Ridao, tots dos professors de la UdG i investigadors del Vicorob.
La nova empresa té com a sòcia la mateixa universitat amb l’objectiu de valorar els resultats de projectes duts a terme en un dels seus instituts més avançats.

Els dos primers equips desenvolupats pels experts del laboratori d’investigació en robòtica submarina, i ara comercialitzats per aquesta spinoff de la UdG, són els robots o vehicles autònoms submarins Girona 500 i Sparus II.

“Són com drons, però, en comptes de volar, estan preparats per a l’exploració submarina, i en el nostre cas són vehicles amb unes capacitats de maniobra i inspecció més elevades que altres equips comercialitzats”, indica Carreras.

Els dos submarins d’Iqua Robotics disposen de propulsors d’alt rendiment i tenen una gran capacitat per integrar diversos tipus de sensors, cosa que deixa oberta la possibilitat que en el futur integrin braços robòtics er a manipular o recollir objectes al fon marí.

En tots dos casos es tracta de vehicles dissenyats per registrar dades i fer inspeccions del fons marí per a aplicacions científiques, mediambientals, arqueològiques, industrials i de seguretat. A part de l’equipament bàsic, Iqua Robotics ofereix la possibilitat d’adaptar en cada model els instruments que necessitin, com càmeres, sensors per mesurar les qualitats de l’aigua o equips de sonar.
L’Sparus II és el model més compacte i fàcil de transportar, preparat per treballar fins a 200 metres de profunditat. La seva estructura té la forma d’un torpede, amb 23 centímetres de diàmetre i 1,6 metres de llarg, i amb un tota de 52 quilograms de pes.

El Model Girona 500 pesa uns 200 quilograms i està format per tres estructures en forma de torpede amb unes dimensions totals d’1x1x1,5 metres. En aquest cas, el vehicle submarí està preparat per treballar fins als 500 metres de profunditat.

Iqua Robotics té la seu a l’edifici Centre d’empreses Giroemprèn, i en la seva primera etapa de funcionament treballa amb recursos econòmics propis: de moment no s’ha plantejat cap ronda de finançament.

“Els dos primers anys ens hem centrat a industrialitzar els dos vehicles inicials, amb l’objectiu de fer-los més robustos i adaptar-los més bé als clients potencials”, destaca Marc Carreras.
L’any entrant l’empresa també treballa en nous dissenys propis i en l’ampliació del tipus de clients a qui dirigim la nostra oferta.

“Fins ara ens hem dedicat a centres d’investigació científica i a universitats, però pretenem obrir la nostra oferta a les empreses que tenen en projecte submarins, que també requereixin equips de dimensions més grans”, explica el director general de l’empresa Iqua Robotics.

FONT: La Vanguardia

Altres entrades

301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


openresty