Parc Científic i Tecnologic Universitat de Girona
972 18 34 00

El Catalan Water Partnership capta més de 800.000 euros en convocatòries europees en 2020

Publicat per: General 02 març 2021 Comentaris: 0

El Catalan Water Partnership (CWP), va obtenir ajudes europees per valor de més de 800.000 € per a sis projectes que tenen un pressupost total de 14,54 M€. Es tracta de convocatòries de l’any 2019 que van ser resoltes durant tot l’any 2020 de manera definitiva, i va posicionar al CWP com el clúster català que més èxit va tenir en l’obtenció de finançament europeu, amb projectes aprovats en convocatòries com Horizon 2020, LIFE + i COSME GO International. De fet, de la trentena de propostes aprovades als clústers catalans, sis van ser projectes del Clúster català de l’aigua i van representar més del 30% del total d’ajudes europees aprovades als clústers a Catalunya.

D’aquests sis projectes destaquem el SEA4VALUE, coordinat per Eurecat, que té com a objectiu recuperar metalls i minerals valuosos com el bor, el magnesi o el liti de les salmorres resultants de les plantes de dessalinització d’aigua de mar. Es recolliran mostres d’aquest residu en més de 100 plantes dessalinitzadores d’aigua de mar de tot el món per analitzar i estudiar la seva composició i recuperar els metalls i minerals que puguin ser útils en sectors com la construcció, la química, l’automoció, l’aeronàutica o la maquinària. L’objectiu final és aplicar una política d’economia circular i reduir la dependència de les importacions d’aquests metalls d’altres parts de món.

Un altre dels projectes aprovats és el Galatea, que busca implementar sistemes més sostenibles i intel·ligents en ports, drassanes, vaixells i vigilància marítima. Amb l’ajuda europea obtinguda es finançaran projectes de pimes catalanes orientades a aquest repte en forma de cupons que gestiona el mateix Catalan Water Partnership.

El tercer dels projectes que van rebre fons europeus té com a objectiu impulsar mesures d’estalvi i reutilització d’aigua al sector turístic, està liderat per l’Euroregió i compta amb el suport de l’Agència Catalana de l’Aigua, Eurecat i els clústers de l’aigua de França i les Illes Balears, a més del català.

També va ser aprovat el projecte INTERREG SUDOE Aquifer, que té com a objectiu principal promoure instruments innovadors per a la gestió integrada de les aigües subterrànies en un context d’escassetat creixent de recursos hídrics, coordinat pel IGME i en el qual també participa la Comunitat d’Usuaris d’Aigües de Delta del Llobregat.

Finalment, el Clúster CWP també va obtenir finançament per a dos projectes d’internacionalització d’una cinquantena de pimes; per una banda el Green Small Smart City per ciutats mitjanes que apostin per la sostenibilitat i el model “smart city”, i el projecte Welliance, que vol acompanyar en missions a Mèxic, EUA i Sud-àfrica a empreses de cinc clústers europeus que poden vendre solucions, productes i tecnologies orientades al mercat turístic.

Aquests sis projectes, juntament amb el HYDROUSA, en el qual participava el CWP des de l’any 2018, configuren una cartera de set projectes europeus en marxa a hores d’ara, juntament amb una vintena d’iniciatives i projectes d’R+D, digitalització, internacionalització i canvi estratègic impulsats per les empreses del sector i amb el suport d’altres administracions a Catalunya i l’Estat.

Publicacions relacionades