972 18 34 00

Detecten nivells preocupants d’antibiòtics en grans rius de tot el món

Posted by: General 05 juny 2019 : 0

Les aigües de molts dels rius que transcorren prop de les grans ciutats del món contenen quantitats d’antibiòtics que superen fins a 300 vegades els nivells considerats “segurs” pels experts, segons un estudi liderat per investigadors de la Universitat de York (Regne Unit) , presentat de manera preliminar en la conferència anual de la Societat de Toxicologia Ambiental i Química que se celebra a Hèlsinki (Finlàndia).

A més dels possibles danys a la fauna i el medi ambient en general, la presència d’antibiòtics com ciprofloxacina, trimetoprim i sulfametoxazol en els rius és un dels factors que pot desencadenar l’aparició de noves varietats de bacteris resistents a aquest tipus de medicaments, un procés que l’Organització Mundial de la salut considera com una de les grans amenaces a què s’enfronta la salut humana en l’actualitat.

Al riu Tàmesi i un dels seus afluents a Londres (Regne Unit), els investigadors van detectar una concentració màxima d’antibiòtics total de 233 nanograms per litre (ng / l), mentre que a Bangla Desh la concentració va ser 170 vegades més gran. Els experts indiquen que es van prendre mostres d’alguns dels rius més emblemàtics del món, inclosos el Danubi, Mekong, Sena, Tàmesi, Tíber i Tigris.

Al riu Ter es va descobrir la presència d’un bacteri multiresistent als antibiòtics

En molts casos, la presència d’antibiòtics en els rius es deu a l’abocament directe d’aigües residuals de procedència urbana o agrícola (no es descarta que alguns dels productes procedents d’usos veterinaris). En una altra moltes ocasions, sobretot en països desenvolupats, les restes d’antibiòtics procedeixen de les plantes depuradores d’aigües residuals no preparades específicament per filtrar o eliminar aquest tipus de compostos.

Els experts recorden que la presència d’antibiòtics en el medi ambient té un impacte global. Així, tot i que la contaminació per antibiòtics es produeixi a Bangla Desh, la possible aparició de microorganismes resistents a aquest tipus de medicaments tindria a mig i llarg termini impacte a tot el món, de manera que alguns antibiòtics deixarien des ser efectius.

Els llocs on els antibiòtics van superar els nivells “segurs” en major mesura van ser a Bangla Desh, Kenya, Ghana, Pakistan i Nigèria, mentre que un lloc a Àustria va ser classificat com el més alt dels llocs europeus monitoritzats.

Els estudis de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua

Experts de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA) han dut a terme durant els últims anys diversos estudis sobre la presència d’antibiòtics en rius.

Entre molts d’altres resultats, l’ICRA va identificar el 2013 al riu Ter, a l’altura de Ripoll (Girona), la presència d’un bacteri multiresistent als antibiòtics pertanyent a la família de les Aeromonas, el desenvolupament es deu a la presència d’antibiòtics en aquest medi aquàtic.

En aquesta investigació liderada pels investigadors de l’ICRA Elisabet Marti i José Luis Balcázar es mostrava com els antibiòtics que contaminen els rius afecten els organismes aquàtics i donen lloc a un nou bacteri. En el cas documentat en aquest estudi de 2013, la nova bacteri era resistent a la majoria dels antibiòtics d’ús freqüent en l’àmbit hospitalari i extrahospitalari, incloent aminoglucòsids (gentamicina i kanamicina), betalactàmics (amoxicil·lina i ceftazidima), fluoroquinolones (ciprofloxacina, enrofloxacina, norfloxacina i ofloxacina) i sulfamides (sulfametoxazol), com van indicar els autors.

Altres entrades

301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


openresty