972 18 34 00

Entrevista a Xavier Amores, director del Catalan Water Partnership (CWP)

Posted by: General 02 des. 2022 : 0

En aquesta entrevista amb el Xavier Amores, director del CWP, parlem sobre els serveis de valor afegit que l’entitat ofereix als seus associats. Així, la innovació, la digitalització i la internacionalització s’uneixen al desenvolupament de negoci o networking i la cooperació amb sectors intensius en ús d’aigua com l’alimentació, el turisme o la indústria.

En primer lloc, ens agradaria conèixer de primera mà la seva trajectòria professional fins al lloc que ocupa actualment.

Xavier Amores, director del CWP

Soc enginyer industrial i doctor a l’empresa. Tota la meva trajectòria professional ha estat relacionada amb la gestió de la innovació. Primer, des de la consultoria més tecnològica, quan vaig estar a Accenture i posteriorment a IDOM, ajudant a millorar processos d’innovació a empreses. Després, vaig estar cinc anys a l’administració pública, primer a ACCIO, que és l’agència de competitivitat de Catalunya, participant en diferents instruments d’innovació, internacionalització, promovent clústers, ajudant empreses emergents; i a l’Institut Català de l’Energia, a l’àrea de promoció econòmica i R+D, contribuint al disseny i l’impuls de diferents iniciatives, des de la creació d’un centre de recerca, un clúster o un programa per a emprenedors en clean tech. Allí comença la meva relació amb el sector del medi ambient, i decideixo emprendre amb la meva pròpia consultoria fins fa onze anys, quan em vaig incorporar com a director del CWP.

En paral·lel, sempre he mantingut relació amb la universitat: vaig fer el doctorat i una tesi sobre la gestió de la innovació a empreses de serveis tecnològiques i algunes publicacions. De fet, m’agrada continuar participant en classes sobre innovació a la Universitat de Girona i a l’escola de negocis EADA, on fa molts anys que soc professor associat a diferents màsters i MBA. Des de la consultoria, l’administració pública, la universitat o com a director del CWP, el nexe comú ha estat sempre la innovació.
Com a director del CWP, quina ha estat l’evolució de l’entitat?
Quan vaig començar al CWP el 2012, érem a penes divuit empreses i una sola persona a l’organització. Durant aquest temps, hem crescut en representativitat, fins a arribar a les gairebé 120 empreses; en equip, amb deu persones en plantilla, i participem en uns vint projectes anuals amb impacte als associats. En els darrers anys hem mobilitzat projectes amb un pressupost de més de 44 milions d’euros, en gran part amb finançament europeu, ja que formem part de deu projectes en diferents línies molt competitives de la UE.
Així mateix, hem ampliat la cartera de serveis, focalitzant-nos sempre en com aportar valor al soci: acompanyant les nostres pimes a internacionalitzar o impulsar la transformació digital, coordinant consorcis d’R+D, sense oblidar activitats relacionades amb el desenvolupament de negoci o networking, així com a cooperant amb sectors intensius en ús d’aigua com l’alimentació, el turisme o la indústria. Som una entitat sense ànim de lucre molt consolidada i amb focus clar: l’aportació de valor ajudant a millorar la competitivitat dels membres de l’entitat.
A Europa hi ha més de 1.300 clústers de tots els sectors econòmics, alguns d’ells amb un gran pes a l’economia europea. En aquest sentit, que un clúster d’un sector relativament petit pel que fa al PIB com el nostre estigui en aquesta terna crec que ja és un reconeixement a la tasca de tots els implicats, començant per l’equip del clúster, la junta directiva i el president, i indubtablement tots els socis, que són els que, en definitiva, participen en les nostres activitats.
És una gran satisfacció sincerament, i encara que el reconeixement pot semblar individual, des del meu punt de vista és col·lectiu i ajuda a donar més visibilitat a Europa de la importància del nostre sector i de la nostra capacitat tecnològica i innovadora.

Com a director del CWP, quins diríeu que són els objectius de l’organització a mitjà i llarg termini?
Ara mateix tenim un Pla Estratègic fins al 2024 ben definit, després d’uns anys de creixement en socis i àrees de la cadena de valor que s’hi han anat incorporant. El punt clau és continuar oferint serveis de valor afegit als associats de l’entitat en allò que ens diferencia: innovació, digitalització i internacionalització, amb un paper fonamental a apropar les noves tecnologies i l’R+D més avançat globalment cap a la innovació amb impacte als nostres socis.
Potser el més obvi és parlar de guanyar control, eficiència i estalvi en tots els processos gràcies a les solucions digitals, però al meu punt de vista, impactarà encara més en clau de diferenciació; al moment que grans empreses, però també la mateixa administració pública, avancin amb inversions tan rellevants en digitalització. Marcarà un punt de no retorn per a aquells que no vagin fent passos decidits, tant competidors com proveïdors. En innovació, especialment la més radical, es parla del repte de creuar l’abisme quan una nova tecnologia passa de l’R+D, els pilots, early adopters o de la demanda sofisticada a aconseguir superar aquest abisme dels pocs clients pioners fins a arribar a la majoria del mercat, i esdevenir un estàndard. En pocs anys veurem com són moltes les entitats que faran grans avenços. Les que no, a mitjà termini tindran un greu problema de competitivitat i no totes les tecnologies innovadores tindran el mateix recorregut.

Quina és la posició de CWP en aquest sentit? Què demanaria a les administracions que tinguin en compte a l’hora de desplegar el PERTE? Creieu que els fons són suficients per abordar els reptes a què s’enfronta el sector de l’aigua?

Espanya va passar una dècada amb retrocessos en inversió en R+D en relació amb el PIB, quedant-nos molt lluny dels ambiciosos objectius que ens havíem marcat arribar el 2020. A més, el sector de l’aigua, malauradament, no sempre ha estat una prioritat a les inversions de l’administració. En aquest sentit, hem de celebrar que arribin inversions tecnològiques per al sector de l’aigua com el PERTE. Des de CWP vam tenir ocasió de demanar al Ministeri, per exemple, que s’incloguessin temes d’R+D, o que es considerés també la indústria usuària de l’aigua. Com a tots, ens preocupen els terminis i la complexitat administrativa que hi sol haver i el nostre objectiu és ajudar en allò que puguem perquè tingui impacte en el conjunt del sector. Com a reflexió a mitjà i llarg termini, crec que el problema principal és l’endemà del PERTE. Les inversions en tecnologia i R+D requereixen estabilitat en el temps i un suport decidit durant anys, i és el que ens permetrà com a país continuar sent competitius, crear llocs de treball de qualitat i, en el nostre cas, fer front a un gran repte ambiental que patirem des de la primera línia ateses totes les previsions d’estrès hídric a Espanya i la Mediterrània. Hem de canviar les prioritats del país, donant suport a l’R+D, la innovació tecnològica i la modernització del sector als pressupostos públics de manera permanent.

CWP treballa en projectes amb la fórmula cooperativa pime-gran empresa-centre investigació. Com s’articula aquest model amb les ajudes que proporciona el PERTE?

Hem engegat un catàleg de solucions digitals, que estem a punt de publicar, per ajudar a connectar oferta tecnològica i digital de les empreses amb les entitats que volen impulsar projectes de PERTE i necessiten proveïdors tecnològics. També promovem espais de trobada, informació i assessorament. El PERTE té una lògica molt definida, i que a parer meu va més en línia d’inversió tecnològica i innovadora, però inversió, al capdavall, i no R+D. La nostra fórmula de cooperació més habitual ve per l’experiència en convocatòries europees i estatals de recerca i innovació, que n’hi ha més que mai en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, fora del PERTE i en què continuem treballant.

Continuant amb la millora competitiva del sector, com impulsa CWP la internacionalització dels seus associats?

Aquest 2022 hem visitat la fira més important d’aigua a Singapur amb sis empreses del clúster, hem tornat a IFAT a Alemanya després de tres anys d’aturada per la COVID-19 amb un estand agrupat i hem promogut una missió a Mèxic i Vietnam. Ja tenim en preparació, abans que s’acabi l’any, missions a Xile, Sud-àfrica i el Marroc. Els esdeveniments presencials han tornat, i les oportunitats a escala global al nostre sector creixen tant en mercats en desenvolupament com en els més sofisticats. Des de CWP també hem posat a disposició dels socis una xarxa de contactes en clústers i associacions de l’aigua amb objectius semblants al nostre a moltes parts del món, des dels EUA a Austràlia o Amèrica del Sud, sense oblidar la UE.

 

En matèria d’R+D, quin tipus de projectes impulsa l’associació i quins en destacaria dels duts a terme?

Al clúster podem distingir diferents tipus de projectes d’R+D. En primer lloc, projectes d’R+D amb finançament europeu en temes clau a futur per al sector de l’aigua, especialment en economia circular o reutilització, on ens focalitzem a transferir i disseminar resultats al conjunt del sector, amb impacte a mitjà i llarg termini.

En segon lloc, i probablement on hem treballat més els darrers anys, projectes cooperatius entre tres i sis socis, especialment amb presència destacada de pimes, de la convocatòria d’Agrupacions Empresarials Innovadores del Ministeri d’Indústria per promoure la digitalització o projectes d’innovació tecnològica d’ACCIO o finançament en cascada de la UE a través del clúster, R+D que solen tenir curts períodes d’execució, d’entre un i tres anys aproximadament.

Finalment, estem en diversos projectes en què apropem solucions tecnològiques innovadores de socis a un mercat determinat o una possible necessitat identificada. Per exemple, al projecte WATER’SAVE’RESUE, un LIFE+, per promoure la reutilització d’aigua i l’eficiència aplicada al sector turístic, o projectes per identificar tecnologies innovadores en gestió d’aigües subterrànies com l’AQUIFER, o casos d’èxit en reutilització com el projecte SUGGEREIX.

Per últim, com descriuria l’evolució de la digitalització dels processos d’aigua a la indústria i empreses d’ús sostenible de l’aigua?

La digitalització és un dels canvis disruptius més importants que viurà el sector i, per tant, marcarà un punt d’inflexió per continuar guanyant competitivitat i posicionament del sector en l’àmbit global. Apareixeran nous actors i hi haurà canvis en la dinàmica competitiva establerta. El que és clar és que, si fa uns anys parlar de bessons digitals, projectes d’IA-ML o IoT en aigua semblava allunyat del core del negoci, avui la digitalització és molt a prop de les prioritats estratègiques i operatives de qualsevol empresa del sector. Des de la meva perspectiva, el gran repte serà passar del projecte digital individual dins una empresa a la integració de solucions digitals a tota la cadena de valor, i com es comuniquen les diferents propostes tecnològiques que cada actor implanti. És possible que passem d’un període on es multiplicaran les tecnologies i les opcions, i que probablement serà més complex del que pensem, a una progressiva harmonització i comunicació entre aquestes que permeti disposar d’eines que avui ens semblen impossibles d’implantar de manera massiva.

Altres entrades

301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


openresty