La setmana passada, el Grup Especialitzat de Química Organometàl·lica (GEQO – RSEQ) va anunciar que Miquel Costas, professor titular de l’Institut de Química Computacional i Catàlisi (IQCC) de la UdG, va rebre el premi Medalla Rafael Usón de GEQO – RSEQ 2023, pel seu destacada trajectòria científica i les seves contribucions al camp de la química organometàl·lica, en particular a l’estudi de models d’oxigenases, el desenvolupament de mètodes selectius per a l’activació d’enllaços carboni-hidrogen, l’oxidació de l’aigua i el
Miquel Costas, profesor titular del Institut de Química Computacional i Catàlisi (IQCC)
disseny de sistemes supramoleculars metàl·lics. El premi Medalla Rafael Usón és la màxima distinció de GEQO i s’atorga anualment per distingir l’excel·lència en una trajectòria científica.
Trajectòria: Miquel Costas va realitzar els seus estudis de doctorat al grup del Prof. A Llobet a la Universitat de Girona (UdG). Durant el seu doctorat, va realitzar estades científiques a Texas A&M (Prof. D. H. R. Barton, 1996) ia Basilea (Prof. A. Zuberbüehler, 1998). Després de defensar la seva tesi doctoral, es va unir al grup del Prof. L. Que, Jr., a la Universitat de Minnesota amb una beca de la Fundació La Caixa. Va tornar a la UdG el 2002 amb un contracte del programa Ramón y Cajal i va ser nomenat Professor Titular el 2003 i Professor Titular d’Universitat el 2022. El 2006, va iniciar la seva carrera independent com a líder de grup a QBIS-CAT. Els seus interessos de recerca inclouen el disseny inspirat en la biologia de la reactivitat i la catàlisi inorgànica i la química supramolecular. Costes compta amb més de dues-centes publicacions científiques, amb més de 12000 cites, i ha dirigit més de vint tesis doctorals. Ha estat guardonat tres vegades amb el Premi ICREA Acadèmia (2018, 2013 i 2008), elegit nou Membre de la Royal Society of Chemistry (2020), i va rebre el premi de la Reial Societat Espanyola de Química a l’excel·lència en la investigació ( 2014). La seva activitat investigadora ha estat finançada contínuament per l’ERC (Starting Grant 2009, PoC el 2011 i 2012, i ERC Advanced Grant el 2019) i el Ministeri de Ciència d’Espanya.