A partir de l’any 2025, més d’1,5 milions de membranes d’osmosi inversa, equivalents a 25.500 tones de plàstic, seran rebutjades als abocadors cada any.
Sota aquesta premissa i com a alternativa a la deposició d’aquests filtres a l’abocador, neix Ecomemb, la nova Spin-off del grup LEQUIA de la Universitat de Girona (UdG) i l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA), dedicada a la regeneració sostenible i reciclatge de membranes d’osmosi inversa (OI), la tecnologia més utilitzada a escala mundial per dessalinitzar aigua per a consum.
Ecomemb es dedica a la regeneració sostenible de membranes d’osmosi inversa.
La seva constitució i creació com a empresa, ha tingut lloc avui, davant notari comptant amb la presència del rector de la UdG, Joaquim Salvi i Mas; Damià Barceló, director de l’ICRA, així com els socis i fundadors d’Ecomemb: Raquel García Pacheco, Joaquim Comas, Ignasi Rodríguez-Roda, Hèctor Monclús, Albert Galizia i Enric Monturiol.
La Spin-off arrenca la seva activitat empresarial comptant amb l’experiència d’haver implementat i testat de manera òptima i sostenible més de 300 membranes Ecomemb® a deu instal·lacions industrials espanyoles per a tractament de: lixiviats d’abocador, efluents secundaris d’aigües residuals urbanes, aigua de condensats i aigua salobre. L’empresa inicialment preveu actuar a Espanya, Europa, l’Orient Mitjà i el Nord d’Àfrica, estimant un mercat objectiu de 100 milions d’euros anuals.
“El nostre propòsit és convertir-nos en el referent mundial en la gestió sostenible de les membranes d’osmosi inversa usades en dessalació i altres indústries, potenciant un model de gestió circular que eviti llençar a abocador membranes amb utilitat” assenyala Raquel García Pacheco, CEO i cofundadora d’Ecomemb.
Així, la nova spin-off porta al mercat una tecnologia sostenible i patentada que optimitza el procés de regeneració i condicionament de membranes d’osmosi inversa, amb la qual, a més, ajuda empreses i clients a alinear-se amb l’economia circular i amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) en concret, amb l’objectiu 12: Garantir modalitats de consum i producció sostenibles i amb l’objectiu 13: Adoptar mesures urgents per combatre el canvi climàtic i els seus efectes.
En xifres, l’ús de les membranes Ecomemb® permet estalviar fins a un 60% en el cost de reemplaçament de membrana, utilitzar menys energia en la filtració aconseguint igualment els estàndards de qualitat de l’aigua, perllongar la vida útil de la membrana almenys en un 50%, així com evitar 85,5 kg de CO2 i 12 kg de plàstics rebutjats en abocadors per membrana.
Cal destacar que Ecomemb inicia el seu camí empresarial comptant amb el segell Ship2b com a empresa d’impacte ambiental atorgat per la Fundació Ship2b i com a finalista als premis Impact Forest Awards (2022) de la prestigiosa escola de negocis EAE Business School així com al programa de preacceleració de Barcelona Activa (2022).