Parc Científic i Tecnologic Universitat de Girona
972 18 34 00

El director de l’ICRA-CERCA, Damià Barceló, premi europeu per la seva trajectòria científica i docent

Publicat per: General 17 abr. 2023 Comentaris: 0

El director de l’Institut Català d’Investigació de l’Aigua (ICRA-CERCA), Damià Barceló, ha estat guardonat amb el premi europeu DAC-EuCheMS per la seva trajectòria científica i docent.

Es tracta d’una distinció atorgada per la Divisió de Química Analítica de la Societat Europea de Química (DAC-EuChemS), que reuneix més de 40 societats químiques europees, a persones que hagin demostrat èxits significatius i sostenibles en investigació o educació en Química Analítica al llarg de la seva carrera, com és el cas de Barceló.

La candidatura del director de l’ICRA-CERCA va ser proposada per la Societat Catalana de Química (SCQ) de l’Institut d’Estudis Catalans, que és membre d’EuChemS.

El jurat, compost per químics analítics europeus de reconegut prestigi, ha atorgat per unanimitat aquest premi honorífic al director de l’ICRA-CERCA. El guardó serà entregat durant la Conferència Europea de Química Analítica Euroanalysis 2023, que tindrà lloc a Ginebra (Suïssa) del 26 al 31 d’agost.

L’acceptació del premi comporta també impartir la conferència inaugural del congrés en la qual Barceló parlarà sobre “Microplàstics en el medi aquàtic: protocols analítics ecològics, vectors de productes farmacèutics i risc per a la biota”.

Sobre Damià Barceló Culleres

Damià Barcelò

El director del ICRA-CERCA, Damià Barceló

Damià Barceló Culleres és el director de l’Institut Català d’Investigació de l’Aigua (ICRA-CERCA), des de la seva inauguració el 2010, i membre de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), des de l’any 1999.

La seva trajectòria investigadora s’ha centrat en l’àmbit de la qualitat de l’aigua, especialment en el desenvolupament de mètodes per controlar la contaminació orgànica causada pels anomenats contaminants emergents (plaguicides polars, tensioactius, detergents, disruptors endocrins i productes farmacèutics) en residus i aigua natural, així com en les investigacions associades als microplàstics i biomarcadors d’exposició. Des de setembre de 2017 ha supervisat 65 tesis doctorals i ha impartit cursos de formació curta i continuada a universitats d’Espanya, Corea del Sud, Brasil, Grècia, Aràbia Saudita, entre d’altres, i ha participat en les conferències internacionals PITTCON, SETAC i ExTech.

Des del 2010 figura a la llista de científics més citats (ISI Highly Cited) per nombre i qualitat excepcional de les seves publicacions, amb un índex Hirsch de 176 i un nombre total de citacions superior a 137.000 i més de 1600 publicacions (font Google Scholar, abril de 2023). A més, el 2023, Research.com l’ha classificat com el 3r científic mediambiental i el 23è químic del món.

Sobre la Societat Europea de Química (EuChemS)

EuChemS, la Societat Europea de Química, és una organització paraigua que representa les Societats Químiques nacionals i altres organitzacions relacionades amb la química a Europa. EuChemS té com a objectiu fomentar una plataforma de discussió científica i proporcionar una veu europea única i imparcial sobre qüestions polítiques clau en la química i camps relacionats. La Societat Catalana de Química és membre de ple dret d’EuChemS i té representants a les diferents divisions.

Sobre ICRA-CERCA

L’Institut Català d’Investigació de l’Aigua (ICRA-CERCA) és un centre multidisciplinari que estudia el cicle integral de l’aigua en matèria de recursos hídrics, qualitat de l’aigua i tecnologies de tractament i avaluació. A més, es dedica a la transferència d’aquest coneixement a la societat i al teixit empresarial i industrial.

L’Institut va ser creat el 26 d’octubre de 2006 pel govern de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa de Centres de Recerca de Catalunya (CERCA). La seva seu, ubicada al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona (UdG), es va inaugurar el 7 d’octubre de 2009.

ICRA-CERCA és un centre adscrit a la UdG i compta amb el suport dels seus patrons: el Departament d’Investigació i Universitats, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i la Universitat de Girona (UdG).

Publicacions relacionades

301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


openresty