Durant la inauguració de la XI Trobada Ibèric APTE i TECPARQUES presenten un seguit d’actuacions dirigides a contribuir al desenvolupament econòmic i social d’ambdós països
La Asociaciónd de Parcs Científics i Tecnològics d’Espanya (APTE) i l’Associació Portuguesa de Parcs Científics i Tecnològics (TECPARQUES) celebren des d’ahir i fins demà el seu XI Trobada Ibèrica a S. João da Madeira, localitat situada prop de Porto.
Moment de la firma de la declaració
En aquesta ocasió, el Trobada se celebra cojuntamente amb Tecnet, exposició i congrés enfocat en els desafiaments i oportunitats que representa la indústria 4.0 i les noves tecnologies en general en les indústries i sectors actuals i al qual s’han inscrit més de 900 professionals.
Ahir a la tarda va tenir lloc la inauguració de el “XI Encuentro Ibérico” que va congregar als representants dels parcs de totes dues associacions. Durant l’acte, es va comptar amb la participació de la Secretària d’Estat d’Afers Europeus del Govern de Portugal, Margarida Marques que va destacar la importància dels parcs científics i tecnològics en l’estratègia europea d’Especialització Intel·ligent. Així mateix, el president de la Cambra Municipal de S. João da Madeira, Ricardo Oliveira va donar la benvinguda a tots els assistents i va explicar la importància dels diferents indústries que s’havien forjat en el municipi des de fa anys i com han desenvolupat un circuit de turisme industrial amb l’objectiu de preservar el llegat arqueològic industrial de la zona amb una sèrie de musesos, entre els quals destaquen eldel sabata, tèxtil i matalassos, així com la combinació d’aquestes indústries amb noves indústries creatives i tecnològiques.
L’acte va comptar amb una taula de reflexió composta per l’Agència de Desenvolupament i Cohesió de Portugal, la Universitat de Màlaga, Portugal Global i CRUE Universitats Espanyoles, amb l’objectiu que expressessin la seva opinió sobre com els parcs científics i tecnològics podrien reforçar la seva participació en l’entorn europeu.
Per la seva banda, els presidents de les dues associacions, Maria Do CEU i Felipe Romera, van destacar la importància de la relació i col·laboració entre ambdues associacions de parcs i van reclamar un paper més important dels parcs científics i tecnològics, com a organismes intermedis en la vertebració de els sistemes nacionals d’innovació de tots dos països.
Precisament amb aquest objectiu, l’acte d’inauguració de la XI Trobada Ibèric va acabar amb la signatura de la declaració de S. João da Madeira en la qual plantegen establir Lienas de treball conjuntes per enfortir els sistemes d’innovació d’Espanya i Portugal i entre les que es inclouen, l’intercanvi d’estudiants de tots dos països per realitzar pràctiques en empreses de parcs, el foment de la transferència de tecnologia a partir de la demanda d’empreses tractores a través de sistemes d’innovació oberta, la creació de grups estables de recerca mixtos entre empreses i universitats d’Espanya i Portugal focalitzats en sectors estratègics comuns, entre d’altres.
Durant la jornada d’avui tindrà lloc la inauguració de Tecnet on s’abordaran entre d’altres els següents temes: creativad i tecnologia com a factor de competitivitat, indústria de l’automòbil, tèxtil i de calçat, compra pública d’innovació, indústria agroalimentària, indústria del turisme, ciberseguretat , procés creatiu en la construcció de marques i productes, finançament, internacionalització, nous mercats i noves oportunitats.
L’esdeveniment congrega més de 900 persones, entre les quals es troben start ups, emprenedors, pimes, responsables de parcs científics i tenológicos i universitats d’Espanya i Portugal.